Canadese Helden

van Groesbeek


GROESBEEK - Canadese Helden van Groesbeek: wij geven ze een ‘gezicht’ door het vertellen van hun levensverhalen. Canadese bevrijders in de spotlights, eerbetoon aan hen die nooit meer terug kwamen. Wij vieren 75 jaar vrijheid en willen daarom eer betonen aan de Canadezen die vielen voor onze vrijheid.


De stichting Faces to Graves doet dit voor de Canadese oorlogsbegraafplaats in Groesbeek in een Digitaal Monument waarin deze mannen een ‘gezicht’ krijgen door hun verhaal te vertellen. ‘De afgelopen jaren hebben vrijwilligers van Faces to Graves vele honderden uren besteed aan onderzoek naar de militairen. Hierbij is veel informatie verzameld die is verwerkt in individuele levensverhalen. ‘ Een ontroerende ervaring voor bezoekers van onze website als zij de verschillende verhalen lezen’, zegt Alice van Bekkum, voorzitter van de stichting Faces to Graves. Faces to Graves is een non-profit organisatie, opgericht in 2015 en gevestigd in Groesbeek.


Het doel is om een beeld te schetsen van alle militairen die op de Canadese Oorlogsbegraafplaats begraven liggen door hun levensverhaal samen te stellen, bij voorkeur met een foto en eventueel met herinneringen van zijn familie, een brief of ander aandenken.


Deze verhalen worden voor het grote publiek beschikbaar gesteld op de website www.facestograves.nl in een Digitaal Monument. Daarin zijn ook video’s opgenomen over deze militairen. Zoals van Pilot Officer Frederick William Campbell, ‘Ted’ voor vrienden, die twee weken na zijn huwelijk en negen dagen voor zijn 30e verjaardag omkwam toen zijn Lancaster bommenwerper bij Oppiter, België neerstortte.


Op onze website is ook meer informatie te vinden over de non-profit organisatie Faces to Graves, hoe vrijwilliger te worden, hoe (financiële) steun te geven en nieuwe informatie over de desbetreffende soldaten door te geven. Voor meer informatie: Stichting Faces to Graves / e-mailadres: info@facestograves.nl.