Thijs Kersten wint fictieprijs. (foto: MariannA Bakker)
Thijs Kersten wint fictieprijs. (foto: MariannA Bakker)

Thijs Kersten wint Boekgoud prijs voor roman

HEUMEN - Dichter en schrijver Thijs Kersten heeft de Boekgoudprijs gewonnen voor zijn debuutroman ‘Negeer de Mogelijkheden’. Deze schreef Thijs in 2019, toen nog 17 jaar oud. Hij liet meer dan achthonderd schrijvers achter zich van allerlei leeftijden. Met de prijs brengt uitgeverij Boekscout - een soort tegenhanger van het Boekenbal - vooral opkomende auteurs voor het voetlicht.


In coronatijd kwam Erwin de Haan, directeur van Boekscout de prijs vrijdag 5 juni thuis bezorgen in Heumen: “Hij heeft een topprestatie geleverd!”. TV Gelderland was erbij om het heuglijke moment vast te leggen. De dag ervoor was Thijs geslaagd voor het gymnasium. Naast zijn diploma heeft hij een prachtig juryrapport. De jury verwacht meer. Schrijfster en politica Anneke van Dok-van Weele: “Als dit zijn debuut is, waar zal dit literaire talent dan eindigen?”


De roman wordt geprezen om zijn diepgang en de manier waarop alledaagse gebeurtenissen gebruikt worden om diepere ideeën naar voren te brengen. De roman weet zo een stem te geven aan de problemen die niet alleen zijn generatie onder ogen ziet, maar voor iedereen van belang zijn. Kersten is een voorstander van realisme in de literatuur. Thijs: “Inspiratie voor mijn roman kwam uit mijzelf en mensen om mij heen. Zo kan ik schrijven op een manier die veel mensen aanspreekt.”


Kersten is ondertussen bezig met nieuwe projecten, waaronder een roman die zich afspeelt in het Rijk van Nijmegen. Boek ‘Negeer de mogelijkheden’ is te koop op boekscout.nl, bol.com en bij de Readshop in Malden.