Schilderij protestantse kerk Jouk Boon. (foto: Wim Moll)
Schilderij protestantse kerk Jouk Boon. (foto: Wim Moll) Wim Moll

Open Monumentendagen

in protestantse kerk Groesbeek

GROESBEEK - Op zaterdag 12 en zondag 13 september worden landelijk de Open Monumentendagen georganiseerd. Ook in het historische gebouw van de protestantse gemeente in Groesbeek. Beide dagen is de kerk aan de Kerkstraat 18 geopend van 12.00-16.00 uur. De toegang is gratis.


De eerste stenen kerk werd gebouwd omstreeks het jaar 1050 van tufsteen op een basis van veldkeien. De tweede kerk en de toren van baksteen dateren van ca 1350. De derde gotische kerk dateert uit 1550, van deze kerk resteert het huidige koorgedeelte. Sinds 1612 is de kerk protestants. Rond 1800 raakte de kerk in verval en verloor in 1798 het middenschip door een zware storm.Deze is tijdens de restauratie van 1952-1954 weer herbouwd.

De kerk wordt geroemd vanwege de prachtige lichtinval door de grote gotische ramen en heeft een geweldige akoestiek, waardoor deze regelmatig ook voor concerten wordt gebruikt.


Programma:

Er is een tentoonstelling met schilderijen van de Limburgse schilder Jouk Boon. Te zien is een deel van zijn Kruiswegstaties en ander werk. Informatie over de schilder: www.artbyjouk.nl.

Er zijn panelen waarop de geschiedenis van de kerk te zien is. Er worden rondleidingen gegeven door de kerk en over het kerkhof, waar zich ook een aantal historische graven bevinden. Er wordt levende muziek ten gehore gebracht: op zaterdag 12 september speelt blokfluitkwartet Musica Agatha oude muziek. Zondag 13 september speelt pianiste Lisette Sillessen moderne en klassieke stukken. Beide dagen worden afgesloten met een mini-concertje van circa 30 minuten.