Onthulling naambordje Wiro Thuis

MALDEN - Op het kerkhof van de katholieke kerk in Malden ligt het graf van de Maldenaar Wiro Thuis. Wiro Thuis was een van de verzetsmensen van de groep rond Jac Maris.


Samen met Jac Maris, die onderduikers in zijn huis opving, vingen zij ook Joodse kinderen op die door de muzikale arts George ( Boy ) Edgar In Amsterdam opgehaald werden. Dokter Edgar was assistent van de toenmalige huisarts A.B.Gerritsen uit Malden. De kinderen vonden eerst onderdak in een houten huisje op de Blankenberg in het bos bij Heumen. Later werden zij ondergebracht op verschillende boerderijen in de gemeente.

In 1944 was hij betrokken bij de bevrijding van de Kerkdorpen van de gemeente Heumen. Hij stierf aan de verwondingen die hij opliep tijdens de begeleiding van een transport Duitse krijgsgevangenen naar Belgie. Aanvankelijk werd hij begraven in Bourg-Leopold, maar op 17 april 1946 werd hij herbegraven in zijn woonplaats Malden. Beeldend kunstenaar Jac Maris maakte toen een grafsteen voor hem.

Op 26 september zal wethouder R.Waas een straatnaambordje onthullen ter nagedachtenis aan Wiro Thuis. Deze onthulling en tevens eerbewijs aan Wiro Thuis zal muzikaal worden opgeluisterd door Batavorum Pipes and Drums.