Tineke Lodders-Elfferich, voorzitter van de kerkenraad, spreekt ds. Derk Jan Deunk toe. (foto: PKN Heumen)
Tineke Lodders-Elfferich, voorzitter van de kerkenraad, spreekt ds. Derk Jan Deunk toe. (foto: PKN Heumen)

Afscheid van

dominee Deunk uit Heumen

HEUMEN - Op zondag 13 september nam de protestantse gemeente Heumen afscheid van haar predikant, dominee Derk Jan Deunk. Ds. Deunk was elf jaar predikant van de Sint-Joriskerk in Heumen.


Het afscheid vond plaats in een tent aan de Papenbergseweg in Mook. In verband met de maatregelen rondom het coronavirus was het niet mogelijk het afscheid in de kerk te laten plaatsvinden. In Mook was er volop ruimte om de anderhalve meter afstand te kunnen bewaren.

Viering
Derk Jan Deunk ging zelf voor in een afscheidsviering die als thema 'Samen' had. Na de viering werd hij toegesproken door Tineke Lodders-Elfferich, voorzitter van de kerkenraad en ds. Derk Blom, consulent (waarnemer) van de protestantse kerkgemeenschap in Heumen.

Overvendelen
Direct na de viering werd dominee Deunk overvendeld door leden van het Sint-Georgius Gilde uit Heumen. Zij namen op deze originele wijze afscheid van de 'dominee van Heumen'. Derk Jan Deunk noemde het een zeer bijzondere herinnering aan zijn afscheid.

Startzondag
Het afscheid viel samen met de startzondag. In een programma dat tot 15.00 uur duurde werd afscheid genomen van Deunk. Dit werd achtereenvolgens gedaan door de jongeren uit de kerk, de cantorij en musici, door Nico Scheurs namens de RK kerk in Malden, de senioren en ook de kosterspool. Vervolgens was er een act met een doventolk, werd er 'stom' gezongen, werden er verhalen verteld en is er een cadeau namens de kerkgemeenschap aangeboden aan het echtpaar Deunk.