Riet Rutten: Vertelt enthousiast over 'de fiets.' (foto: Gerie van der Land-Zijderveld)
Riet Rutten: Vertelt enthousiast over 'de fiets.' (foto: Gerie van der Land-Zijderveld) Gerie van der Land-Zijderveld

Leven is lef

'Als je kunt fietsen, fiets dan mee!'

MALDEN - Riet Rutten is 79 jaar, energiek en fit. Enthousiast vertelt ze over ‘de fiets.’ Dat die fiets leuk is. Dat haar passagier er blij van wordt. En zijzelf ook! Dat ze door dat fietsen veel van de omgeving ziet en alle jaargetijden vóelt. “Nee, met een dikke regenbui gaan we niet. Maar in principe fiets ik twee keer in de week op de duofiets.”


Riet is fietsmaatje. Rijdt dan op die knalrode Malderburch Malden duofiets met naast haar iemand die ook graag fietst, maar dat niet meer zelf kan. “Hartstikke gezellig, zo naast elkaar en ja hoor, coronaproef. Via die fiets blijft Riet lekker in beweging en bezorgt iemand dan ook nog eens een leuke middag. “Ik kan het echt iedereen aanraden. Nee, het fiets helemaal niet zwaar. Het zijn elektrische fietsen.”


Ondertussen zijn er drie duofietsen. Riet fiets met mensen die in Malderburh wonen, maar er zijn ook mensen die thuis wonen en niet zelf kunnen fietsen, maar er wel graag met de fiets op uit gaan. Ook voor die mensen worden er fietsmaatjes gezocht. Lachend zegt Riet: “Als je kunt fietsen, fiets dan mee! Jonger dan ik mag ook hoor!”

Haar ritjes gaan vanaf Malderburch door het bos naar Groesbeek, of naar een mooie plek in de gemeenten Mook en Middelaar en Heumen. “En je bent ook zo in Gennep. Ook iets voor jou?”

Tekst: Gerie van der Land-Zijderveld in opdracht van Malderburch Welzijn Ouderen, gemeente Heumen. Vragen over ‘de fiets?’ Bel tijdens kantooruren naar 024 3570570.