In het verleden een zelfgemaakte kerststal door oom. (eigen foto)
In het verleden een zelfgemaakte kerststal door oom. (eigen foto) eigen beheer

Kerststallen in bruikleen gevraagd

MOLENHOEK - Het lijkt een beetje aan de vroege kant maar als men iets wil organiseren moet men er bijtijds bijzijn. In de kerstweek willen we in de kerk van Molenhoek een tentoonstelling organiseren van allerlei verschillende kerststallen met of zonder speciaal verhaal. Hiervoor is ieders hulp nodig.


"We willen de traditie die haar oorsprong heeft bij Franciscus van Assisi (1181-1226) niet verloren laten gaan." Omdat Franciscus vond dat zijn tijdgenoten weinig oog hadden voor de menselijke kant in het verhaal van de geboorte van Jezus besloot hij het visueel te maken. Franciscus liet in 1223 een stal bouwen midden in de bossen van Greccio. Hij zorgde ervoor dat er een os en een ezel kwamen en vroeg een boer uit het dorp om Jozef uit te beelden, een boerin zou voor Maria staan en hij legde een klein kind in een voerbak.

Kerstnacht droeg hij daar de H. Mis op, het hele dorp kwam kijken en iedereen was diep onder de indruk. Het gevolg was dat de mensen meer en meer met kerst het geboorteverhaal op deze manier ook in huiselijke kring uitgebeeld wilden hebben. Ze sneden hun beeldjes van hout of ze boetseerden ze van klei en zo heeft de huidige kerststal vorm gekregen.

"Wie wil voor deze tentoonstelling een of meerdere kerststallen in bruikleen ter beschikking stellen? Graag dan even een berichtje aan Angeline van der Donk 024 3583667 of angeline.vanderdonk@gmail.com. Laten we proberen er een mooie tentoonstelling van te maken."