Bart Naessens en Amaryllis Dieltiens. (foto: Emily Design)
Bart Naessens en Amaryllis Dieltiens. (foto: Emily Design) Emily Design

Italiaanse barok met een lach en een traan

BEEK - Zaterdag 24 oktober is in de Beekse Sint-Bartholomaeuskerk Capriola Di Gioia uit Brugge (B) te horen met een programma boordevol heerlijke Italiaanse barokmuziek. Het ensemble bestaat uit Bart Naessens – klavecimbel, Amaryllis Dieltiens – sopraan en Lidewij van der Voort en Elise van der Wel – viool. Zij spelen werken van Agostino Steffani, Dario Castello, Claudio Monteverdi, Tarquinio Merula, Pietro Antonio Cesti en Barbara Strozzi.


Vanwege de maatregelen omtrent het coronavirus zijn er twee concerten van één uur, om 17:00 en om 20:00 uur, waarbij voorlopig dertig bezoekers per optreden worden toegelaten. Kaarten à 25 euro zijn alleen verkrijgbaar via www.concertseriebeek.nl.

Capriola Di Gioia dook in het oneindige oeuvre van Italiaanse meesterwerken en stelde een programma samen rond de grote emoties van het leven, van extatische blijdschap tot intense treurnis, waanzin en koelbloedigheid. In de instrumentale stukken demonstreren de beide violen en basso continuo hoe virtuoos Italiaanse musici waren. Zowel instrument-technisch als interpretatief vragen ze het uiterste: niet voor niets wordt dit repertoire algemeen beschouwd als onovertro?en. Het laat horen dat Italië terecht als de bakermat van muzikale expressie dient te worden beschouwd. Tekst en muziek vullen elkaar aan, alle mogelijke emoties worden op natuurlijke wijze geëtaleerd. Dé speeltuin van Capriola Di Gioia bij uitstek!