(foto: Joop Verstraaten)
(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

Truus Buiting en de tuin van ’t Groeske...

GROESBEEK – Truus Buiting zorgt er mede voor dat de tuin van ’t Groeske er piekfijn uitziet.


De 70-jarige Truus Buiting is afkomstig uit het Achterhoekse Oud-Zevenaar en al jaren woonachtig bij Pluryn in onder andere De Muntberg en de laatste twee jaar in haar appartement aan de Kerkstraat. Truus heeft als grootste hobby tuinieren. Dat heeft zij van vroeger meegekregen doordat zij vanaf haar zestiende jaar haar vader altijd op het land geholpen heeft. De laatste jaren is Truus zeer actief in de tuin van ’t Groeske waar sinds zij daar actief is geen onkruid meer te bekennen is. "Ik heb een hekel aan onkruid", laat Truus weten.

Geheel op vrijwillige basis is Truus er op de maandag, dinsdag en donderdagmorgen te vinden van 09.00 tot 13.00 uur. Truus begint haar werkzaamheden met een kopje koffie en daar sluit ze ook mee af. "Ik kan mijn hart hier ophalen dankzij het hovenieren dat mij met de paplepel is ingegeven." In de tuin met de prachtige bomenlaan wordt veel gewandeld door de bewoners van de appartementen in en om Mariëndaal maar ook de bewoners van Groesbeek hebben de tuin leren kennen. Alleen is het jammer dat mensen daar hun hond uitlaten, het merendeel van de wandelaars ruimt de hondenpoep op , maar er zijn er ook die het laten liggen en dat is vies vooral als mensen erin trappen. "Dan ruim ik het gauw op", aldus Truus. De wandelaars verbazen zich over het feit dat de tuin er altijd piek fijn uitziet, mede dankzij de werkzaamheden van Truus.

Met de schoffel, hark en kruiwagen gaat Truus op pad. De begeleiders Henk Hofmans en Edwin Kersten zijn bijzonder tevreden over de werkzaamheden van Truus. "Ze werkt geheel zelfstandig, is altijd op tijd en is altijd tevreden. Daarom zijn we trots op haar", aldus Henk Hofmans. Naast de tuin van 't Groeske heeft Truus nog een drietal tuinen van particulieren die zij bijhoudt.