(foto: Peter Hendriks)
(foto: Peter Hendriks) Foto: Peter Hendriks

Sober afscheid voor pastoor Henk Janssen

GROESBEEK – Pastoor Henk Janssen heeft zondagmorgen tijdens een sobere afscheidsdienst afscheid genomen van de parochie Groesbeek. In verband met het coronavirus mochten er niet meer dan dertig kerkgangers of genodigden bij deze afscheidsdienst aanwezig zijn. Met het kerkkoor erbij waren er zo’n 45 mensen bij de dienst.


Janssen doet wegens gezondheidsredenen een stapje terug, maar hij stopt niet helemaal, ook niet in Groesbeek volgens ingewijden. Zo wordt hij halftime-pastor in de Cuijkse Martinusparochie en daarnaast zal hij zaken in Groesbeek gaan afronden zoals de verkoop van de kerk van De Horst (die momenteel onder de rechter ligt), de restauratie van het dak van de Cosmas en Damianuskerk en de verbouwing van de pastorie tot een woning voor een zestal jongeren met een beperking, aldus Janssen.

Namens het kerkbestuur sprak Gerard van Gorkum de scheidende pastoor toe. 'Je hebt veel werk verzet, zoveel zelfs dat het ten koste van je gezondheid is gegaan', aldus Van Gorkum. De opvolger van pastoor Henk Janssen Aloys van Velthoven overhandigde een ingelijste fotocollage van de kerken op De Horst, Cosmas en Damianus in Groesbeek centrum, de kerk op de Breedeweg en het Mariagrotje in de tuin van Mariëndaal (gemaakt door Peter Hendriks) die Janssen onder zijn bewind had.

Van domina Janneke Ruijs kreeg Janssen een kussen met de afbeelding van de Nederlands Hervormde kerk erop. 'Dan kan jouw katholieke hoofd op de protestante kerk, daar slaapt de oecumene tussen', aldus Ruijs. Van het Ceciliakoor ontving Janssen een enveloppe en een ruiker.