(foto: Ansichtkaartcollectie Gerrie Driessen)
(foto: Ansichtkaartcollectie Gerrie Driessen) Foto: Ansicht kaart collectie Gerrie Driessen

Trekgeld, ingecalculeerd bij aanbesteding dubbele arbeiderswoning in de Horde

Tijdens de raadsvergadering van 27 november 1927 wordt aan de raad medegedeeld: ‘het resultaat der aanbesteding tot het bouwen ener dubbele arbeiderswoning met elk een schuurtje in de Horde’.


Door Gerrie Driessen,

Heemkundekring Groesbeek


Zeven Groesbeekse aannemers hebben ingeschreven. De laagste was W.J. Cillessen voor f 3629,00. Ofschoon deze maar f 1815,50 per woning rekent, komt hij f 207,50 boven de door de gemeentearchitect beraamde begroting van f. 3361,50. Voorgesteld wordt om het werk te gunnen aan de laagste inschrijver en de huur te stellen op f. 2, - per week. Het raadslid J.H. Cillessen reageert met de opmerking: ‘dat de thans gebruikelijke wijze van aanbesteding alléén onder vaklieden uit deze gemeente, niet in den haak is. Ze doen nu wat ze willen en bepalen een zogenaamd “Trekgeld”, dat ze onder elkaar verdelen en de gemeente dus ook te betalen heeft’. Hij acht het dus noodzakelijk, dat aanbestedingen van gemeentewege voortaan niet enkel onder Groesbekers, maar in het algemeen gebeuren. Raadslid mejuffrouw Bögels is van mening: ’dat het vaststellen van “Trekgeld” een vrij algemeen gebruik is onder de ambachtslieden en acht die niet zo geheel verkeerd. De inschrijvers hebben toch ook enige onvermijdelijke uitgaven, die een aanbesteding met zich meebrengt. Op een “Trekgeld” van circa f 5,00 heeft zij niets tegen’. Het voorstel van de voorzitter tot gunning wordt aangenomen met algemene stemmen, aldus de Nijmeegsche Courant van 3 -12-1925.

Foto: Gezicht vanuit de Nieuweweg op de Dries en de links gelegen Horde omstreeks 1928. Het voorste huis werd ooit aangeduid als: ‘De Foeks ‘t zien’ en het naastgelegen als dat van ‘Thieskes Toon’. Achter de bomen het ‘Hordegat’, waar het huisje van ‘Jan van Get’ staat en niet zichtbaar de woningen van ‘Det van Hendrik’ en van ‘Dorus d’n Does’. Even verderop langs de weg staat de hier besproken in 1925 gebouwde dubbele arbeiderswoning, die evenals de meeste woningen daar in 1944-1945 door oorlogsgeweld verwoest is.