(foto: Joop Verstraaten)
(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

Wim en Katrien delen tamme kastanjes gratis uit

GROESBEEK/DE HORST – Wim (78) en Katrien (77) van de Logt – Damen wonen in een voormalige boerderij aan de Ketelstraat in het Groesbeekse kerkdorp De Horst. Op het grote perceel hebben de ouders van Katrien in 1985 liefst vier tamme kastanjebomen en het wemelt er de afgelopen weken van de kastanjes.


De vier grote kastanje bomen geven zoveel kastanjes dat ze deze gratis hebben uitgedeeld. Op een tafeltje bij de boerderij liggen de plastic zakken gevuld met ongeveer één kilo kastanjes klaar voor de wandelaars of fietsers die langs de boerderij op de Ketelstraat lopen. Op een A-viertje staat 'gratis meenemen' en daar wordt gretig gebruik van gemaakt. Vrijdagmorgen heeft Katrien nog tien zakken kastanjes op het tafeltje gelegd, zaterdagmiddag was alles weer op. "Daar genieten wij ontzettend van. Of we geven ze weg, òf we moeten ze weggooien. Op deze manier maken we de mensen nog blij in deze moeilijke coronatijd. De opbrengst is dit jaar goed, hoewel ze vorig jaar iets beter was", aldus Wim.

Elke kastanje boom brengt ruim tien emmers van tien kilogram tamme kastanjes op, dus in totaal ruim 400 kilo. "Op die paar kilo's na, die we zelf en familie opeten, wordt de rest allemaal weggegeven. We willen er helemaal geen geld voor hebben, de plastic zakken kopen we zelf en Katrien raapt ze allemaal persoonlijk van de grond, waarbij zij met regelmaat de handen openhaalt als de kastanjes niet uit de bast zijn. Als het komende dagen gaat waaien is de kastanjetijd voorbij. Dan vallen de laatste kastanjes uit de bomen. Maar dat hebben we er graag voor over. Op het erf van de boerderij staan ook nog zo'n tien beukenbomen. De beukenootjes die daar vandaan komen zijn voor de vogels.