(foto: Archief Gerrie Driessen)
(foto: Archief Gerrie Driessen) Foto: Archief Gerrie Driessen

Zich aan toeristen opdringende snorders en gidsen

bij de Duivelsberg, circa 1905

In het begin van de vorige eeuw was Berg en Dal een bekend vakantieoord. Massaal werd de toestroom na de ingebruikneming in 1913 van de elektrische tram Nijmegen -Berg en Dal, het z.g. ‘bergspoor’. Er waren dagen met wel 6000 bezoekers.


Door Gerrie Driessen,

Heemkundekring Groesbeek


Over een neveneffect bericht de Nijmeegsche Courant van 28 mei 1924: ‘Er komen steeds meer klachten van bezoekers van deze schone streken van Groesbeek en Berg en Dal over het steeds toenemend aantal gidsen, die in plaats van de vreemdelingen van dienst te zijn, deze lastig vallen met het opdringen van hun diensten en ze vaak in de verkeerde richting brengen om daardoor meer geld af te persen. De Gemeenteraad van Groesbeek heeft daarom besloten maatregelen te treffen om dat euvel tegen te gaan. Er is een verordening gemaakt, waardoor alléén gidsen van gemeentewege aangesteld, hunne diensten mogen bewijzen. Er zijn reeds een viertal gidsen benoemd n.l. de heren: F. van Bernebeek en P. Klösters van Groesbeek en Witteveen en Verweij van Berg en Dal. Deze gidsen zullen kenbaar zijn door het dragen van een band om de arm of een uniformpet met opschrift’. ** De maatregel schijnt niet veel geholpen te hebben, want op 7 juli 1928 besluiten B&W: ‘twee waarschuwingsborden te doen plaatsen te Berg en Dal met het opschrift: WAARSCHUWING!! VREEMDELINGEN NEEMT GEEN GIDSEN AAN, ALVORENS INLICHTINGEN AAN DE POLTIE GEVRAAGD TE HEBBEN.

Zulks in verband met de gebleken onbetrouwbaarheid en de ongunstige reputatie van uit Nijmegen en Beek afkomstige personen die zich daar als gids aanbieden’.

Snorders. Op 17 juli 1929 wordt beraadslaagd over snorders (wilde taxirijders). Opmerkelijk dat de benaming toen al ingeburgerd was. Door enige raadsleden wordt aangedrongen op het verlenen van een standplaats voor de auto van de heer J. Willems te Berg en Dal. Deze wenst echter ook te ‘snorren’, en dit willen B&W tegengaan nu voldoende bekend is wat daarvan de gevolgen in het verleden zijn geweest. Toen waren er veel te veel auto’s op zoek naar klanten, waardoor de vreemdelingen lastig werden gevallen. (Ansichtkaart collectie GGD)