Woordenschat van het Groesbeeks

GROESBEEK - Het boek 'De Woordenschat van het Groesbeeks' deel 3 van Wilma en Theo Giesbers is eind november te koop bij boekhandel Bruna aan de Dorpsstraat in Groesbeek voor 17,50 euro.


Het is een boek (210 bladzijdes) waarin het 'Gruusbèks' centraal staat, een zeer creatieve taal, verrassend veelzijdig en kleurrijk met veel humor en dubbele bodems. Soms onvoorstelbaar oud, woorden zo afkomstig uit de negende eeuw, maar ook een taal die met de tijd meegaat.

In dit deel 3 is het Groesbeeks opnieuw in al haar facetten beschreven. Het is niet alleen een woordenboek. Onder de woorden zit een enorme schat aan informatie, zoals geschiedenis, spreekwoorden en gezegdes. Tevens is ook nu weer een nieuwe lijst van zo’n 680 bijnamen van inwoners van Groesbeek opgenomen. Een zeer bijzonder fenomeen zijn de genezingsgebedjes die in dit deel uitvoerig aan de orde komen. Nieuw zijn de foto’s van vogels en planten waarbij steeds de naam vermeld wordt in het Groesbeeks dialect. Voor mensen uit Groesbeek is het een feest der herkenning en voor die mensen die het Groesbeeks niet beheersen is het een makkelijke ingang tot het prachtige dialect. Het zeer rijk geïllustreerde boek zal worden aangeboden aan drie bekende Groesbekers. Wilma Giesbers – Müskens en Theo Giesbers .