Afbeelding
Foto:

Rond De Grenssteen: een historische schat beschikbaar

MOOK - Op 17 november 1986 werd in gemeente Mook en Middelaar de stichting Heemkundekring De Grenssteen opgericht. De oprichters van het eerste uur hadden een visie op het rijke geschiedkundige verleden van Mook en Middelaar en wilden die ook vastleggen.


Het waren mensen die belangstelling hadden voor de geschiedenis van Mook, Middelaar en Molenhoek. Zij voelden het als een gemis dat ieder zich op eigen houtje verdiepte in de geschiedenis van onze gemeente: zou het niet mogelijk zijn om de activiteiten te bundelen en om anderen te laten delen in de opgedane kennis?

Om dat te doen werd besloten een uitgave te maken die vier keer per zou verschijnen: Rond De Grenssteen. Vijfentwintig jaar lang heeft die club die uitgave verzorgd, met prachtige verhalen over de geschiedenis van de gemeente Mook en Middelaar. Soms gebaseerd op interviews, maar vaker gefundeerd op gedegen archiefonderzoek.

Toen nummer 100 verscheen werd het einde van de reeks bereikt. Het werd steeds lastiger kopij te verwerven. Aan de ene kant omdat het aantal schrijvers door de jaren heen steeds verder terugliep en aan de andere kant omdat nieuwe onderwerpen steeds moeilijker te vinden waren. Het blad met kwalitatief goede artikelen te vullen werd een steeds zwaardere opgave.

Het Erfgoedplatform Mook en Middelaar, heeft onlangs alle honderd nummers van Rond De Grenssteen beschikbaar gesteld via Maasburen.nl. Op deze manier blijven die prachtige verhalen beschikbaar voor een breed publiek. Sommigen zien het als een sinterklaascadeau. De verhalen bieden in ieder geval vele uren leesplezier.