(foto: David Brand)
(foto: David Brand) Foto: David Brand

Wandelen in het spoor van de Romeinen

BERG EN DAL - Wil men genieten van een prachtig bos met indrukwekkende hoogteverschillen? En ondertussen kennismaken met sporen uit de Romeinse tijd? Dan is ‘van Bron tot Kraan ‘ een mooie wandeling voor de wandelaars.


Deze aquaductroute is zeven kilometer lang en loopt van Berg en Dal naar Nijmegen. De route kan men volgen via de routebordjes. Op twaalf locaties kan men via een QR – code zien hoe het aquaduct vroeger werkte en hoe het er uitzag.
In deze omgeving zijn veel sporen te vinden van de Romeinen. De waterbehoefte van de Romeinse soldaten was enorm. Niet alleen voor drinkwater, maar ook voor de bereiding van eten, het spoelen van de latrines (openbaar toilet), voor de badgebouwen en drinken voor de paarden. Daarom besloten de Romeinen een waterleiding (aquaduct) aan te leggen vanaf enkele bronnen in Berg en Dal. De waterleiding bestond uit een houten goot, maar daar is niets meer van overgebleven. Wel zijn nog altijd de dalen te zien die in de heuvels werden uitgegraven.

Op www.aquaductgroesbeek.nl staat meer informatie over het aquaduct. Meer info over de wandelroute kan men vinden op wandeleninbergendal.nl. Berg en Dal is bekroond met de titel Wandelgemeente van het jaar. Niet voor niets zijn in Berg en Dal veel afwisselende wandelingen. Laat u in dit kleurrijke jaargetijde informeren en inspireren op www.wandeleninbergendal.nl.