Afbeelding
Foto:

Jan Polman al veertig jaar

Hulp-Sinterklaas in Groesbeek

GROESBEEK - In het dagelijkse leven is Jan Polman werkzaam in de uitvaartbranche. En het is daarom ook heerlijk om een keer per jaar in de rol te kruipen van Sinterklaas.


Jan is woonachtig in Groesbeek en 61 jaar oud en sinds 1979 heeft hij als Sinterklaas al vele plezierige bezoeken mogen doen. Hij was 20 jaar oud toen hij begon. Eenmaal het kostuum aan, is hij Sinterklaas. Dat het niet altijd probleemloos verloopt, dat heb je niet in de hand. Ooit was hij goed en wel binnen bij een huisbezoek, toen er een groot aquarium aan diggelen ging. En tijdens een verrassingsbezoek voor het afhalen van vrienden op Schiphol, kwam de beveiliging op hem af, met de vraag: op wie staat u hier eigenlijk te wachten? Bij een generale repetitie voor een intocht, waarbij Jan, als Sinterklaas op het paard moest, was de fanfare nog maar goed en wel aan het spelen, toen het paard begon te steigeren.


Hij heeft naast intochten ook vele huisbezoeken gedaan, maar ook instellingen, bedrijven, winkels, verenigingen, scholen, verzorgingshuizen en ziekenhuizen. "Als je bij een ziekenhuisbed staat waar een ongeneeslijk ziek kind in ligt en je weet daar dan een lach op dat gezicht te toveren, geeft dit je een goed gevoel, en weet je waarvoor je het doet", aldus Jan. Andere jaren is een bezoek aan een woonzorggroep met dementerende ouderen vaste prik. Hij heeft na lang wikken en wegen dit jaar besloten er in verband met corona niet heen te gaan. "Dat was geen gemakkelijk besluit, ook al omdat je weet dat deze doelgroep het afgelopen jaar hard is getroffen door alle maatregelen. Hopelijk volgende jaar wel!"