Huijbert Vroege en wethouder René Waas (rechts) planten eerste boom. (foto: SLG)
Huijbert Vroege en wethouder René Waas (rechts) planten eerste boom. (foto: SLG) Foto: SLG

Doe ook mee aan een impuls voor landschap en biodiversiteit in Heumen!

HEUMEN - De gemeente Heumen is trots op haar landelijke omgeving en daarom is ze ook blij dat ze met het project ‘Landschaps- en biodiversiteitsimpuls Heumen’ de biodiversiteit en dit landschap verder kan versterken. In samenwerking met de Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) kregen deelnemers aan dit project op vrijdag 27 november hun plantsoen geleverd. Wethouder René Waas heeft samen met deelnemer Huijbert Vroege de eerste boom geplant.


De deelnemers planten ruim 4100 struiken en bijna zeventig (fruit)-bomen. Ook zaaien ze 360 m2 aan kruidenmengsel voor vlinders en bijen. Daarnaast hangen ze nestkasten op voor vogels en vlinders. Dankzij een subsidie van de provincie Gelderland is de eigen bijdrage beperkt.
Een van de enthousiaste deelnemers is oud-imker en natuurgids Huijbert Vroege uit Heumen. Hij gaat zijn nieuwbouwwoning aankleden met streekeigen beplanting, zoals leilindes, struweelhagen met wilde peer, wilde rozen en mispel. Huijbert plaatst 1600 struiken en bomen: “Ik heb affiniteit met bijen, bomen en water, daarom heb ik bewust gekozen voor inheemse beplanting met veel bloeiende struiken. Ik wil raaigrasland omvormen tot kruidenrijk met het zaaimengsel. Het is een beetje rommelig maar daarom zitten hier mussen, gekraagde roodstaart en een steenuil. Ik heb ook nestkasten besteld. Ik ben dik tevreden met het plan van de adviseur. Het is een mooi initiatief van de gemeente en SLG.”


Aanmelden
Vrijblijvend inschrijven voor het plantseizoen 2021 kan nog tot en met 15 januari via www.landschapsbeheergelderland.nl. Kijk bij het kopje Activiteiten > Beplantingsacties.