(foto: Peter Hendriks)
(foto: Peter Hendriks) Foto: Peter Hendriks

Eerste exemplaar

Evaluatie burgerparticipatie

GROESBEEK – Donderdagmiddag is in de speeltuin aan de Kerkstraat in Groesbeek het eerste exemplaar betreffende Evaluatie burgerparticipatie in de gemeente Berg en Dal overhandigd aan wethouder Irma van de Scheur.


Het rapport begint met 'Wat gaat er goed en wat kan beter'. De uit zeven leden bestaande werkgroep onder leiding van voorzitter Herman Verblackt hebben de afgelopen maanden met diverse mensen gesproken. Ook zijn er gesprekken gevoerd met diverse ambtenaren, wethouders en de burgemeester. Zij moeten zich bewegen in de veranderde samenleving en zich soms nieuwe werkwijze eigen maken. De werkgroep heeft respect voor de vasthoudendheid alsmede de praktische gerichtheid van vele inwoners in Berg en Dal.

De werkgroep kent veel initiatieven en weet vooral hoeveel vergader- en regelwerk vooraf gaat aan een initiatief zoals de speeltuin Kerkstraat, beweegtuin Ooij en het Dorpsommetje rond Kekerdom. Met het evaluatierapport wil de werkgroep burgerparticipatie een aanzet geven tot een cultuuromslag. Daarnaast heeft het onderzoek veel inzichten in burgerparticipatie verschaft en de werkgroep hoopt dat de voorkomende conclusies en aanbevelingen mede kunnen bijdragen aan verdere verbetering en versterking van burgerparticipatie door en voor zowel burgers als gemeente. De werkgroep komt in het rapport tot een vijftal conclusies te weten: er is geen gemeenschappelijke gedeelde visie; een kader ontbreekt; er is een conflict van verwachtingen; er is een ‘cultuuromslag' nodig; een zo groot mogelijk draagvlak bij de burgers moet het streven zijn.