Kanonnier in de bastei. (foto: De Bastei)
Kanonnier in de bastei. (foto: De Bastei) Foto: De Bastei

De Kunst van het Verdedigen

NIJMEGEN - Ontdek een uniek stukje geschiedenis van Nijmegen en Gelderland in de tentoonstelling ‘De Kunst van het Verdedigen’. Met een prachtige maquette en een spannende virtuele reis komen de 16e-eeuwse stad en de bastei tot leven. De expositie is te zien vanaf zaterdag 12 december in museum De Bastei.


Begin 16e eeuw voelt de Nijmeegse bevolking zich bedreigd. De verdedigingswerken van de stad zijn sterk verouderd en de kanonnen van de vijand slaan steeds grotere gaten in de stadsmuren! De angst onder de bevolking neemt alsmaar toe. Nijmegen wil daarom een machtig verdedigingswerk aan de Waal bouwen en laat zich daarbij inspireren door de schetsen van de beroemde Albrecht Dürer. Een onneembare bastei met daverende kanonnen moet de stad verdedigen en indringers afschrikken.

Tegen wie moest de vrije rijksstad zich verdedigen? Welke rol speelde Nijmegen in het machtige hertogdom Gelre en te midden van Europese vorsten die elkaar steeds weer in het harnas jaagden? Hoe gingen aanvallers en verdedigers in die tijd te werk? Leer de kunst van het verdedigen op één van de meest bijzondere archeologische hotspots van Nederland!

De Bastei is gevestigd aan de Waalkade 83 in Nijmegen, ingang via entreegebouw aan de Lange Baan 4, telefoon 024 3297070. De entree bedraagt negen euro voor volwassenen en zes voor kinderen. Reserveer je tijdslot via www.debastei.nl/tickets. De Bastei is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Meer informatie staat op www.debastei.nl.