(foto: familie)
(foto: familie) Foto:

Ed en Riet Stoks-Hendrickx liefst 75 jaar bij elkaar

MALDEN – Het komt niet zo vaak voor dat een echtpaar in dit geval Ed (96) en Riet (93) Stoks – Hendrickz hun platina huwelijk kunnen vieren. Sterker nog het stel heeft vijf jaar verkering gehad, dus zijn ze nu al 75 jaar bij elkaar.


Riet was vriendin met de zus van Ed zodoende zijn ze bij elkaar gekomen. Ed begon als administratieve kracht in Venlo en werd in de oorlog vandaar uit naar Duitsland gestuurd waar hij bij Carl Zeiss in Jena terecht kwam. Na de oorlog werkte hij voor de commissie Noodvoorziening en Stichting Herstel Limburg. In 1946 belandde Ed bij het bedrijfschap Zuivel (tegenwoordig Campina), daarna werd hij secretaris bij het tegenwoordige PBNA. In 1968 kwam hij tenslotte tot zijn pensioen bij Volkshogeschool Ons Erf in Berg en Dal.

Riet werkte tot haar zwangerschap op kantoor bij haar oom, die een kolenhandel had. Ed en Riet kregen negen kinderen - zes jongens en drie meisjes -; de jongste dochter is in 2018 overleden. In totaal hebben ze 21 kleinkinderen en 18 achterkleinkinderen.

Samen hebben ze veel gereisd en ze hebben hun kinderen in Argentinië en Australië bezocht en zijn op familiebezoek in Nieuw Zeeland geweest. Daarnaast heeft Ed in het schoolbestuur, kerkbestuur, parochieraad enzovoort gezeten en was lector in de kerk, waar hij de avondwake verzorgde. Ook het parochieblaadje kwam mede uit zijn hand. Riet hield van pianospelen, handwerken en breien en naaide de kleren voor haar kinderen en zelfs de poppen. Ook het huishouden doet zij nog steeds graag, al gaat dat nu minder vlot. Verder houdt Riet van lezen, evenals Ed maar hij leest steeds dezelfde boeken omdat hij Alzheimer heeft en niet weet wat hij al gelezen heeft. Op 28 december staan ze stil bij hun platina huwelijk.