(oto: Archief Gerrie Driessen)
(oto: Archief Gerrie Driessen) Foto: Archief Gerrie Driessen

Bakkerij van Wim en Hein Verbeeten rond Kerstmis 1938

In de jaren dertig van de vorige eeuw kende het dorp tientallen bakkerijen. In iedere buurt waren ze te vinden, in de dorpskom zelfs negen. Zover bekend is er maar één interieurfoto van de bakkerij Verbeeten bewaard gebleven, die gevestigd was bij de afslag Binnenveld – Houtlaan.


Door Gerrie Driessen,

Heemkundekring Groesbeek


Het huis wordt gebouwd in 1879 door timmerman W. Verbeeten, die daar zijn timmermanswerkplaats vestigt. Na zijn overlijden in 1897 opent de weduwe M. Verbeeten- Driessen in het voorhuis een kruidenierswinkeltje. En nadat haar zoons Hein en Wim het bakkersvak geleerd hadden, wordt in 1914 in het achterhuis een bakkerij gevestigd. De zaken worden voortvarend aangepakt, gelet op een in 1923 geplaatste advertentie:'Electr. Brood, Biscuit en Banketfabriek HET ANKER'. In 1933 wordt geadverteerd onder de naam FIRMA VERBEETEN: Brood, Koek, Beschuit, Banket, Bonbons, Chocolade - en Suikerwerken. Deze foto is in 1938 gemaakt bij de ingebruikneming van de nieuw aangeschafte PROBAT-oven. Van links naar rechts: de 4- jarige bakkerszoon Harry (Wzn), bakkersknecht Cillessen uit de Mooksestraat, Matje Kersten, bakker Hein Verbeeten, bakkersknecht Jan Thijssen en bakker Wim Verbeeten. Broer Theo opent intussen aan de Pannenstraat een fotoatelier en hij zal deze foto gemaakt hebben. De twee ongehuwde zusters Verbeeten beheren de in het voorhuis gevestigde kruidenierswinkel. De boven de winkel gelegen twee slaapkamers worden een tijd lang door hen in de zomermaanden gemeubileerd ‘met degelijk pension' aangeboden. Het was een nijvere familie.

De winkel wordt in de vijftiger jaren opgeheven en de bakkerij omstreeks 1960.

De al bestaande ‘handel in zoetwaren’ wordt overgenomen door Harry Verbeeten, die de grossierderij tot 1999 beheert. Het voorhuis is intussen ingericht voor kamerverhuur. Omstreeks 2000 is het pand opgesplitst in twee woningen. Voor meer info ga naar de website ‘erfgoednetbergendal’ object no. 0103018-0103019 en 070100113.