Toren van de Kerk van het Goddelijke Hart van Jezus, Groesbeek-De Horst. (foto: Simon Meilink)
Toren van de Kerk van het Goddelijke Hart van Jezus, Groesbeek-De Horst. (foto: Simon Meilink) Foto: Simon Meilink

Weer beslag op kerk in De Horst

DE HORST - Het kerkbestuur heeft de wens van de bewoners en parochianen op De Horst, uitgesproken in een petitie in mei van dit jaar, naast zich neergelegd. Sinds begin 2019 is de werkgroep 'Hart van de Horst', samen met STEP, de Wijkraad en Hofmans Vastgoed aan het onderzoeken hoe zij het huidige dorpshuis in de kerk kunnen vestigen.


Er zijn diverse gesprekken gevoerd en intenties uitgesproken. Deze zijn uiteraard ook gedeeld met het kerkbestuur. Hofmans Vastgoed zou de kerk aankopen, omdat zij de financiƫle middelen per direct beschikbaar heeft en daarmee het eigendom voor de realisatie van een dorpshuis veiligstelt. De stichting STEP zou met behulp van subsidies, opbrengst van verkoop van De Slenk en fundraising de verbouwing van de kerk realiseren. Het kerkbestuur zag veel in deze plannen, en reageerde in juni positief op het bod van Hofmans Vastgoed.

Het kerkbestuur baalde intussen dat Spierings met zijn bedrijf beslag had gelegd op de kerk. Na de beslaglegging en dreigende juridische stappen heeft het kerkbestuur kennelijk een ommezwaai gemaakt. Hier is op geen enkele wijze over gecommuniceerd met de diverse betrokken partijen. Vol ongeloof heeft Hofmans Vastgoed in de week voor de kerst uiteindelijk beslag moeten laten leggen op de kerk.

Spierings meende dat hij na het persbericht van het kerkbestuur al wijzigingen in de kerk kon aanbrengen, en sloot de Mariakapel: onrechtmatige handelingen gezien het beslag. De rechter zal nu een besluit moeten nemen wie het eerste recht van koop heeft, de parochie blijft nog eigenaar. De tijd zal moeten uitwijzen welke bestemming de kerk gaat krijgen.