Afbeelding
Foto:

Diamanten bruidspaar in Malden

MALDEN - Paul Beurskens, een bescheiden jongeman uit Limburg (Tegelen, 1934), en Sini Kerssen, een lieve meid uit Groningen (1936) ontmoetten elkaar tijdens hun scheikunde studie aan de Universiteit van Utrecht. Ze hadden toen samen een fijn studenten leven: veel plezier maar ook hard werken: hoofdvak kristallografie (hoe ziet een kristal er van binnen uit?). Een vrouwelijke scheikundestudent was nog bijzonder, docenten begonnen colleges met “Mejuffrouw, mijne heren, …”


Toen Paul afstudeerde leerde hij in militaire dienst aan aanstaande marineofficieren bij welke golfslag een onderzeeboot doormidden zal breken. In die tijd kreeg Sini de gelegenheid om bij de beroemde professor J.M. Bijvoet te promoveren tot doctor in de wiskunde en natuurwetenschappen. In 1961 traden Paul en Sini in het huwelijk, te Utrecht.


Beiden kregen toen een aanstelling aan de Universiteit Pittsburgh, VS. Zij reisden mee op een vrachtboot, 10 dagen lang. Dat waren twee interessante jaren in Amerika: deuren die vanzelf opengingen en spulletjes gemaakt van een vreemd nieuw materiaal genaamd ‘plastic’.

Na terugkomst kon ook Paul promoveren (in Utrecht) en kreeg hij een aanstelling bij de Universiteit Nijmegen. In 1966 verhuisde daarom de familie naar Malden. Paul en Sini kregen vier kinderen: Govert in Pittsburgh, Reinder in Utrecht, en Laura en Koen in Malden.

Paul heeft veel werk met zijn lab Kristallografie, internationale publicaties, de ontwikkeling van het programma systeem DIRDIF. Sini maakt ondertussen kennis met Malden: ze start de openbare bibliotheek, is medeoprichter van de heemtuin, heeft als eerste vrouw ooit in de gemeente Heumen zitting in de gemeenteraad, en is in haar deux-chevautje actief op school als kamp-kook-transport-moeder.


In 1976 vertrok het hele gezin voor een jaar opnieuw naar de VS, ditmaal per vliegtuig.’ Paul was benoemd tot visiting professor aan de University of Michigan in Ann Arbor, V.S en het hele gezin genoot van ‘Travelling broadens the mind.’

Enkele jaren later, toen de kinderen zelfstandig werden, kon ook Sini weer meewerken in het lab en hebben ze samen nog vele wetenschappelijke publicaties geschreven. Paul en Sini hebben toen nog vele gelukkige jaren in Malden gewoond met veel muziek, wandelen, theater en uitstapjes. Helaas is de ziekte van Alzheimer bij Sini vastgesteld en woont ze nu in het goedverzorgende Huize Mientje te Nijmegen. Ze weet nu dat kippen voeren echt leuk is !

Op 14 januari hebben Sini en Paul hun diamanten huwelijk gevierd, waarbij ook burgemeester Mittendorff hun persoonlijk en met veel elan heeft kunnen feliciteren. Al zestig jaar samen!