(Tekening: Archief Gerrie Driessen)
(Tekening: Archief Gerrie Driessen) Foto: Archief Gerrie Driessen

Groesbekers te water geraakt. In 1834 met rijshout snijden en in 1910 met een kruiwagen bezems.

Dat het bezembinderambacht niet ongevaarlijk was, blijkt uit de onderstaande berichten. Bezems werden gemaakt van hei of rijshout. Omdat er in Groesbeek weinig rijshout stond, moest dat in het snoeiseizoen buiten de gemeente gehaald worden. Legaal of illegaal.


Door Gerrie Driessen,

Heemkundekring Groesbeek


Op 3 november 1834 wordt bericht: ‘Gisterenmorgen is onder Ooy, gemeente Ubbergen, uit het water opgehaald het lijk van zekeren Gerrit Gerrits, bekend onder de naam van Papieren Dirk, van beroep arbeider, wonende te Groesbeek. Deze was, van anderen vergezeld, uitgegaan om, in de rijswaarden hout te kappen, bij welke gelegenheid hij verdronken is’. Uit een ander persbericht blijkt dat het vooral in de nacht heeft plaats gevonden en dat het lijk van Gerrit van Papier in een kolk gevonden is. De bijnaam ‘Papier’ wordt in 1842 ook geboekstaafd op de lijst van 134 gedaagden in verband met een houtdiefstal. Het betreft Jan P. Gerrits, bijgenaamd Papier, 43 jaar, smid, wonende op het Hijland. (nu Heiland)


Op 10 februari 1910 schrijft de Venloosche Courant, onder het kopje Hoogwateridylle: Een bezembinder uit Groesbeek en zijne vrouw bevonden zich in Gennep op weg om een kruiwagen met bezems aan de man te brengen in het naburige Cleve. Hiertoe moesten zij een buiten haar oevers getreden beek (zal de Niers zijn) oversteken. De verhoogde weg en de brug waren echter overstroomd en de overgang werd onderhouden door een roeiboot. De bezembinder echter verklaarde niet het vereiste veergeld te kunnen betalen. Hij trok zijn kousen uit, liet de vrouw op de kruiwagen boven op de bezems plaatsnemen en toog te water. In het midden gekomen, had hij echter buiten zijn krachten gerekend en moest den kruiwagen neerzetten, zeer ten ongerief van moeder de vrouw. Haar situatie, hoe pijnlijk ook, was echter een grote pret voor de toeschouwers. De veerman moest te hulp schieten en zich over man en vrouw en kruiwagen ontfermen en hen beide hoewel koud en nat naar den andere oever transporteren.

(Tekening A.M.M van Stokkum, 1964)