(foto: Joop Verstraaten)
(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

Toch nog een alternatieve illegale carnavalsoptocht in Groesbeek

GROESBEEK – Een flinke groep echte doorgewinterde carnavalisten in Groesbeek hebben het niet kunnen verkroppen, dat er ook evenals vorig jaar (vanwege de storm en nu vanwege de corona) geen optocht was in het Keulen van Gelderland. Zij besloten spontaan een alternatieve optocht te gaan organiseren en verzamelden zich zondagmiddag om 13.00 uur bij het startpunt van de optocht boven aan De Stekkenberg bij het Kruus.


Daar stond Prins Ummenie Andy den Eerste op een tractor de carnavalisten uitgeleide te doen. Even na 13.00 uur gingen de carnavalisten van start voorafgegaan door Prins Guus van Balkom met zijn trommeltje richting De Hoeve het eindpunt van de optocht, die had hij het vorig jaar ook al met zijn trommeltje gelopen. Normaal waren alle huizen op De Stekkenberg versierd en voorzien van de nodige luidsprekers met carnavalsmuziek. De carnavalisten moesten het nu zonder doen, maar bij Schoenmakers aan De Stekkenberg stond een grote tafel met allemaal diverse soorten borrelflesjes om de echte carnavalisten een hart onder de riem te stoten.

De kleine stoet waaronder De Tiereliers en Stompers lieten via een bord weten dat ze met de stille trom liepen. Ook de groep van Michel Langeveld lieten weten ‘Slinkman optocht 2021, dit is de Groesbeekse variant' en de groep van William van Fiem liet weten dat ze dit joar of safe speelde. Rond kwart voor twee kwamen de carnavalisten bij de Dorpsstraat in het centrum van Groesbeek aan. Ook daar stonden evenals aan De Stekkenberg en Burgemeester Ottenhoffstraat tientallen mensen te klappen.

Bij het gemeentehuis aangekomen stond de alternatieve optocht even stil en op de trap van het gemeentehuis werd een serenade gegeven met de trommels. Vervolgens vertrok de stoet weer richting De Hoeve aan de Herwendaalseweg. Inmiddels was er een hele file achter de alternatieve optocht ontstaan, maar dat mocht de pret niet drukken. De politie was overigens in geen velden of wegen te bekennen...