Huurders Vereniging Woonbelang vraagt aandacht voor verworven recht op huurtoeslag

REGIO - Als uw huurtoeslag in het verleden is gestopt terwijl u ‘verworven recht’ had dan kunt u tot 1 maart 2021 alsnog toeslag claimen over vroegere jaren. De Belastingdienst paste de regels voor ‘verworven recht’ jarenlang te streng toe. De overheid erkent dat honderden huurders die ‘verworven recht’ hadden te streng zijn behandeld.


Het gaat om huurders die eerder toeslag kregen, maar deze verloren toen hun inkomen iets te hoog werd. Toen hun inkomen weer laag genoeg werd, vroegen ze opnieuw toeslag aan, die ten onrechte werd geweigerd. Deze huurders kunnen nu tot 1 maart 2021 alsnog de toeslag claimen die eerder werd geweigerd.

Een kleine groep huurders heeft hier iets aan. Een grote groep huurders in te duur geworden sociale huurwoningen heeft géén ‘verworven recht’. Het gaat dan bijvoorbeeld om ouderen die pas sinds hun pensionering of het overlijden van hun partner een laag inkomen hebben. Hun huurprijs steeg tot boven de toeslaggrens terwijl ze nog een iets hoger inkomen hadden. Daarnaast is er een grote groep vrijesectorhuurders die met inkomensdaling te maken kreeg. Het is krom dat tienduizenden huurders die een laag inkomen en een torenhoge huur hebben buiten alle steun vallen. De strenge huurtoeslaggrens moet dan ook van tafel.

De eenmalige huurverlaging van volgend jaar is een stapje in de goede richting. Wie een te duur geworden sociale huurwoning huurt krijgt zoveel huurverlaging dat toeslag weer mogelijk wordt.

Leden van de Woonbond kunnen voor persoonlijk advies terecht bij de Huurderslijn (020 5517755).