Bommenregeling in Berg en Dal

ook voor instanties en particulieren

BERG EN DAL - In Nederland is nog steeds sprake van achtergebleven Niet Gesprongen Explosieven van de Tweede Wereldoorlog brengen de veiligheid van personen bij werkzaamheden in de grond tot op de dag van vandaag in gevaar.


De gemeente Berg en Dal is in het bijzonder een Niet Gesprongen Explosieven gebied, dit naar aanleiding van diverse oorlogshandelingen en onderzoeken die hier plaats hebben gevonden. Het Rijk keert jaarlijks een vergoeding uit aan gemeenten als tegemoetkoming in de kosten voor het veiligstellen van het oorlogstuig in deze gemeente. Deze vergoeding ook wel bommenregeling kan alleen door de gemeente worden aangevraagd en bedraagt zeventig procent van de gemaakte kosten. Echter de gemeente is niet altijd opdrachtgever bij projecten waar grondwerkzaamheden plaatsvinden zoals bij projectontwikkelaars, Staatsbosbeheer, Waterschap, Provincie, aannemers maar ook particulieren die hun eigen projecten hebben.

Eerder heeft de gemeente ook andere partijen geholpen bij het verkrijgen van de financiƫle vergoeding. De gemeente Berg en Dal zal in geval van een verzoek tot aanspraak van de bommenregeling een overeenkomst zenden met de werkwijze , rechten en plichten over en weer. Onder andere zal de gemeente nooit aansprakelijk worden gesteld voor het niet verkrijgen van een bijdrage van het Rijk. Dit omdat deze werkwijze gezien moet worden als coulance, er ligt immers geen verplichting aan ten grondslag dat gemeenten dergelijke verzoeken moet behandelen. Voor verzoeken van derden zal een vast bedrag van 1.000 euro in rekening worden gebracht voor de in te zetten ambtelijke uren voor het behandelen van de aanvraag.