(foto: Archief Gerrie Driessen)
(foto: Archief Gerrie Driessen) Foto: Archief Gerrie Driessen

Groesbeek 1904

Groesbeek 1904. Welk een prachtig, doch arm landschap. En welke woningen! En kinderen roepende: ‘centje, centje’. Citaten uit het verslag van het uitstapje van de uit Pernis afkomstige Chr. Gereformeerde Zangvereniging Ons Genot naar Nijmegen en Omstreken in augustus 1904.


Door Gerrie Driessen en Leo Zilessen,

Heemkundekring Groesbeek


Uit het verslag blijkt dat het gezelschap zich per rijtuig verplaatste: ‘nu eens in draf, en dan weer stapvoets met ’t oog op ’t dalen en klimmen der straten’. Van Berg en Dal reden ze over de weg der zevenheuvels naar Groesbeek. Gesteld kan worden dat ze via de Dries (dat toen nog landbouwgebied was ) en de Horde het dorp binnen zijn gereden. De verslaggever schrijft: ‘Welk een prachtig, doch in vergelijking van onze streek, arm landschap. We zagen o.a. haver, die gemiddeld nog niet de lengte van 35 cm. kon halen, klavers, die in onze streek uitgeploegd zouden worden, bieten en mangels die men bij ons niet liet staan. En welke woningen! Als men hier de woningwet moet gaan toepassen, zal er heel wat op te ruimen zijn. Bij iedere woning kwamen kinderen, blootshoofds en barrevoets, toeschieten en liepen naast de rijtuigen. De grotere zingend om een centje, de kleintjes roepende: ‘centje, centje’. Van het centjes geven werd door de koorleden zo’n druk gebruik gemaakt, dat de koetsiers waarschuwde hiermede op te houden, omdat we in het dorp aangekomen anders een heel leger centjesvragers naast ons zouden hebben. Te ruim twee uur stapten we uit en werden door de goede zorgen van de hotelhouder (Braam) en de koetsiers, mens en dier (paarden) verfrist en versterkt. (…)’.

Al in 1898 wordt in reisgidsen melding gemaakt van haveloze kinderen die met acrobatische toeren elk rijtuig van of naar Nijmegen al bedelend begeleiden. Meestal wordt de weg over de Stekkenberg genoemd, waar in 1897 deze foto wordt gemaakt. De houding van het meisje, let op haar bedelaarshandje, illustreert het verhaal op treffende wijze. Op de achtergrond huizen aan De leppert. (Collectie GGD – HKG)