(foto: Joop Verstraaten)
(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

Gemeente pakt overlast motoren aan

BERG EN DAL – Nu de zomer weer in aantocht is neemt de overlast van motoren (geluidsoverlast) binnen de gemeente Berg en Dal een daarbuiten weer toe. Het regent bij iedere mooie dag klachten die vooral betrekking hebben op het geluid, maar ook over de snelheid en het rijgedrag van de motorrijders.


Omwonenden van de veel gebruikte motorroutes hebben klachten bij de gemeente Berg en Dal ingediend . De problemen concentreren zich vooral op de dijken in de polder, de van Randwijckweg in Beek en niet te vergeten de Grafwegen. Maar ook elders in Berg en Dal wordt overlast van motorrijders ervaren. Volgens de gemeente draagt het terugdringen van omgevingslawaai door motorvoertuigen bij aan een prettig en gezond leefklimaat voor zowel de inwoners als de recreanten die in het gebied verblijven. Daarnaast komt het terugdringen ook het leefklimaat van de fauna ten goede. Het college stelt de gemeenteraad voor de landelijke lobby van Nefom (Nederlandse Federatie Omgevingslawaai Motorvoertuigen) te steunen door vanuit de gemeente Berg een Dal een brief te sturen zoals deze ook verstuurd is door de gemeente Krimpenerwaard en Lopik.

Om deze lobby ook regionaal uit te dragen, is het voorstel daarnaast om ook de buurgemeenten in het Rijk van Nijmegen alsmede de gemeente Kleef en Kranenburg ook op de hoogte te brengen. Er zullen controles en handhavingsacties door de politie worden gehouden en op een aantal momenten de hoeveelheid motorrijders te tellen en hun geluidsproductie te meten op de Ooijse Bandijk, Van Randwijckweg en als de provincie de kosten daarvan wil dekken op de Grafwegen. Op basis van die informatie kunnen dan vervolgstappen worden gezet om al dan niet wegvlakken/wegen af te sluiten voor motoren/motorvoertuigen.