(foto: Joop Verstraaten)
(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

Tien huurappartementen in

monumentale schuren Jonkmanshof

OOIJ – Bij de gemeente Berg en Dal is een aanvraag ingediend om in de monumentale schuren aan de Kerkdijk 32 in Ooij (Jonkmanshof ) tien huurappartementen realiseren voor jongeren en starters.


Dit gebruik (verbouwen van de schuren ten behoeve van woonappartementen) is in strijd met het geldend bestemmingsplan kern Ooij uit 2014. Echter met het huidig initiatief kan de monumentenstatus van de boerderijwoning en de schuren worden behouden. Daarnaast kan het aanzicht van deze locatie als entree van het dorp Ooij worden behouden en verbeterd en wordt er ingespeeld op de behoefte aan huurwoningen (appartementen).

De erfgoedmonumentencommissie adviseert omwille van een goede herbestemming van het markant gelegen pand het ontwerp positief wat betreft de contour, maar pleit wel voor het behoud van zoveel mogelijk authentieke onderdelen zoals de kopgevels en mogelijk de zijgevels en het hergebruik van de pannen met als doel de monumentale status te behouden.

Het realiseren van tien huurappartementen past binnen de gemeentelijke woonagenda. Het plan bestaat uit tien zelfstandige wooneenheden met een lage huur. Er is in Ooij behoefte aan eengezinshuur en zelfs aan meergezinshuur. Vanuit de Ooijse gemeenschap wordt al jaren lang aandacht gevraagd voor de positie van jongeren en starters. Tot op heden is er voor deze groep weinig geschikt aanbod. Met het voorliggend plan wordt hier invulling aan gegeven.