Ingezonden brief

Verrommeling van het landschap uit den boze?!


De verkiezingen zijn gesprek van de dag. Partijen zijn druk met goede voornemens en programma’s. Als ik naar de toekomstige landelijke plannen kijk van partijen dan is verrommeling van het landschap uit den boze. Het beheer van agrarische gronden en natuur zijn belangrijke programmapunten. Hopelijk kijkt de regionale politiek mee, zeker met het oog op de Gemeenteraadsverkiezingen die over een jaar plaats vinden. Wat te doen? Sorteer je als Gemeente voor op nieuwe ontwikkelingen of probeer je kost wat kost een inmiddels achterhaald voorstel te realiseren, ook al is dat slecht voor een Gemeente en haar inwoners.

Misschien gloort hier wat perspectief voor het mooie buitengebied van Groesbeek! Het plan om daar industrie te beginnen wankelt op een zeer nipte meerderheid, ook nog eens onder voorbehoud (PvdA). Deze plannen zijn nog steeds tegen te houden (ook al zeggen intimi bij de Gemeente van niet). Denk hier aan hoe de hele transitie van de biomassa centrales verloopt.

Ondanks alle ontwikkelingen en ideeën voor toekomstig landschapsbeheer creëert de gemeente Berg en Dal vermoedelijk een groot probleem door industrie te beginnen in het mooie heuvelland. Dit zou niet stroken met de prachtige verkiezingsprogramma ‘s van verschillende partijen en het toekomstig beeld van ons land.

Door corona is duidelijk geworden dat vakantie in eigen land de komende jaren alleen maar populairder wordt. Als je dan bedenkt dat toerisme voor Groesbeek de belangrijkste bron van inkomsten is, dan ga je toch geen industrie opstarten in één van de mooiste gebieden van Berg en Dal?

Of er zouden grote voordelen aan moeten zitten voor Groesbeek en zijn bewoners. Ik zou onze gemeenteraad uit willen dagen om haar bewoners duidelijk te maken wat de voordelen zijn voor hen om industrie te beginnen in een prachtig landschap dat van groot belang is voor campinghouders, hotels, restaurants, B&B’s, paardensporters, winkeliers en agrarische bedrijven. Laat ons zien waarom het belangrijk is dat wij mooi landgoed opgeven voor industrie die alleen maar groter en groter zal worden. Laat ons zien waarom wegen en landweggetjes aangepast moeten gaan worden om een investeerder zonder Groesbeeks hart in het zadel te helpen. Hopelijk wordt deze handschoen opgepakt om te laten zien dat dit in het belang is van Berg en Dal. Waarom? Omdat we er toch wel echt iets moois voor in moeten leveren als deze industrieplannen door gaan.

Als toerisme, recreatie en natuurbehoud ons lief is in Berg en Dal dan moeten we meer tegengeluid laten horen. Als je bovenstaande in ogenschouw neemt wordt het tijd voor een wending. Laten we voor het mooie Berg en Dal gaan met het oog op toerisme, de agrarische sector en landschap. Verrommeling en industrie in de kenmerkende Groesbeekse panorama’s dat past niet.

René Pouwels