(foto: Archief Gerrie Driessen)
(foto: Archief Gerrie Driessen) Foto: Archief Gerrie Driessen

Beverrat in Groesbeek gevangen in 1951

Beverrat in Groesbeek gevangen in 1951. Zo wordt op 31 januari 1951 in vijf landelijke dagbladen bericht. De berichten werden opgeduikeld door Leo Zilessen, lid Heemkundekring Groesbeek, op de website Delpher. De ‘Vrije Twentsche Courant’ schrijft: ‘In Groesbeek heeft men een beverrat van ongeveer een halve meter onschadelijk gemaakt. Het dier werd gezien in een ondiepe sloot. Onmiddellijk werd de jacht ingezet. Het dier verborg zich in een duiker, waaruit het met behulp van een brandende zak werd verdreven. Daarna kroop het tegen een muurbegroeiing op, waar men het met een riek velde. De romp van het dier is 43 centimeter lang. Met kop en staart erbij meet het 89 centimeter. De rat is opgezonden naar de Plantenziektekundige Dienst te Wageningen’.


Door Gerrie Driessen,

Heemkundekring Groesbeek


De in het artikel vermelde wijze van doden van het dier, zou tegenwoordig veel ophef veroorzaken. In die tijd echter werd ‘ongedierte' nog ongenadig afgemaakt. Het voorval gebeurde op 30 januari en werd doorgeseind aan het te Nijmegen gevestigde ‘Foto -Persbureau Gelderland'. De toen gemaakte foto is in 1998 opgenomen in de uitgave Groesbeek in het Nieuws. Persfoto's uit de jaren vijftig en als volgt gedocumenteerd: ‘ Op 30 januari 1951 poseert Nicolaas Wijers ofwel ‘Kloas uut de Barak' in de Kerkstraat met een forse beverrat. Een fraai exemplaar van 4 pond en 4 ons. (…) In die tijd lag bij veel huizen een ‘schrothoop’, waarop dagelijks het huis- en keukenafval werd gedeponeerd. Ook in de dorpskom was dus voldoende eten te vinden. Een gunstige levensvoorwaarde voor het dier was ook de bij de protestantse kerk ontspringende ‘Groes -beek’, die vandaar (de genoemde sloot) achter de huizen richting Dorpstraat en de Mariendaalseweg liep. Vlakbij de kerk stond slagerij Kuijpers, waar toen nog koeien geslacht werden. Het achtergelegen slachthuis grensde aan de beek, de plek waar de beverrat gezien werd. De overlast gevende Groesbeek werd in 1967 weggewerkt in een rioolstelsel dat haar water richting Hoflaan afvoerde.


Kleding Weggeefwinkel Groesbeek

GROESBEEK - Ook de weggeefwinkel mag eindelijk weer open, voorlopig alleen op de vrijdagmiddag van 12.30-16.00 uur.


Maak telefonisch een afspraak met Wilma Fransen via 06 11809216. In verband met de coronaregels is een mondkapje verplicht en mogen er maar twee bezoekers tegelijk naar binnen gedurende 30 minuten. Melden bij de ingang van het hoofdgebouw van Pluryn op sportpark Zuid. Er is voldoende in voorraad voor jong en oud. Inwoners van de gemeente Berg en Dal zijn er welkom.