Burg. Ottenhoffstraat in 1933. Links het genoemde ‘huis van de burgemeester’, waar van 1918 tot 2007 de familie van de gemeentesecretaris Luijben woonde. Het nevenstaande blok van vier woningen is in 1920 uitgebreid met een bottelarij annex drankenhandel. (foto: Archief Gerrie Driessen)
Burg. Ottenhoffstraat in 1933. Links het genoemde ‘huis van de burgemeester’, waar van 1918 tot 2007 de familie van de gemeentesecretaris Luijben woonde. Het nevenstaande blok van vier woningen is in 1920 uitgebreid met een bottelarij annex drankenhandel. (foto: Archief Gerrie Driessen) Foto: Archief Gerrie Drieessen

Van Zandweg tot Ottenhoffstraat

in 1910

De Nijmeegsche courant van 5 aug. 1910 bericht onder de kop ‘Uit Groesbeek’: Om den onlangs afgereden burgemeester te eren en tevens den naam van de man, die zovele jaren zijne beste krachten aan Groesbeek heeft gewijd, voor de vergetelheid te bewaren, heeft de raad dezer gemeente besloten, diens naam aan een straat te geven. Daarom zal de straat, waaraan nu reeds het huis van den burgemeester, de villa van den heer Montenberg en het bekende Hotel-pension ‘Gelria’ zijn gelegen, doch die door de villa’s en de rentenierswoningen der Vereniging ‘Groesbeek’ , welke gedeeltelijk gereed, gedeeltelijk in aanbouw zijn, nog veel schoner belooft te worden, voortaan den naam ‘Ottenhoffstraat’ dragen.


Door Gerrie Driessen,

Heemkundekring Groesbeek


De bedoelde weg stond toen bekend als de Zandweg, die een kilometer verderop, daar waar de Stekkenberg begint, Nijmeegsebaan genoemd werd. Vanuit het dorp de enige verkeersweg naar Nijmegen, want de Nieuweweg dateert 1917. Het genoemde burgemeestershuis is in 1909 gebouwd door de te Nijmegen wonende P.J.J.A. van den Dungen (chocoladefabrikant), tevens de man achter de ’Bouwvereniging Groesbeek’. Van den Dungen verhuurdt het huis in 1910 aan de toen benoemde burgemeester Jhr. Van Nispen tot Pannerden, die in 1913 verhuist naar zijn nieuw gebouwde villa aan de Cranenburgsestraat. (Uitvoerig behandeld in de uitgave ‘Nutsbedrijven in Groesbeek, 1890 -1966’ pg. 11 t/m 20). Op 28 april 1910 laat Van Den Dungen aanbesteden: ‘Het bouwen van vier aaneen gebouwde woningen op een terrein aan den straatweg naar Nijmegen te Groesbeek’. Dit nog steeds bestaande blok, wordt in bovenstaand bericht aangeprezen als ‘rentenierswoningen’. Uiteindelijk betrokken door de weduwe Michels-Berson, kapper Kramer en de huisarts J. Beijnes, die twee woningen in bezit neemt. Vanwege de fraaie architectuur, zijn de door Van den Dungen gebouwde panden circa 1990 geplaatst op de gemeentelijke monumentenlijst.