Verbod met metaaldetectoren

in de bossen?

BERG EN DAL – Het college van burgemeester en wethouders van Berg en Dal stelt de gemeenteraad voor een verbod in te stellen om in de bossen met metaaldetectoren te gaan speuren naar eventueel overblijfselen van de Tweede Wereldoorlog. Dit verbod moet worden opgenomen in de nieuwe erfgoedverordening.


Het verbod geldt alleen voor de openbare ruimte. Voor particuliere grond, akkers en dergelijke is het schatgraven wel toegestaan, mits de eigenaar daar toestemming voor heeft gegeven. Volgens de gemeente zijn de afgelopen jaren op De Duivelsberg, de Watermeerwijk en in de bossen detectoramateurs bezig geweest op zoek naar spullen uit de Tweede Wereldoorlog. "Daar kon niet tegen op getreden worden vandaar dat dit verbod wordt opgenomen in de nieuwe erfgoedverordening."

Marco Cillessen van de Groesbeek Airbornevrienden is niet zo blij met het verbod. Dankzij de detectoramateurs zijn de afgelopen jaren veel dingen boven aarde gekomen die anders voor altijd verborgen zouden zijn gebleven, zoals de stoffelijke resten van twee Amerikaanse militairen die door Groesbeekse schatgravers getraceerd zijn. Om die reden vindt Cillessen een verbod te ver gaan, omdat het veelal mensen zijn die interesse hebben in het reilen en zeilen van de Tweede Wereldoorlog en dat moet je koesteren, aldus Marco Cillessen.