(foto: Jan Hendriks)
(foto: Jan Hendriks)

Bisdom zet zes jongvolwassenen

in de kou

GROESBEEK - Verbijstering, verdriet en ongeloof waren de reacties van de zes jongvolwassenen met een licht verstandelijke beperking toen zij afgelopen week van hun ouders hoorden dat het bisdom geen goedkeuring geeft aan de huisvestingsplannen voor hen in het al vijftien jaar leegstaande deel van de pastorie.


Het overleg om in een deel van de pastorie zes zelfstandige wooneenheden te realiseren loopt al sinds 2018. Het parochiebestuur zoekt naar aanvullende inkomsten in verband met de sterk teruglopende exploitatie van de kerk en was uiterst enthousiast over de plannen. Dit enthousiasme werd vorig jaar september nog door het bisdom gedeeld.

Met het aanstellen van de tijdelijke pastoor Aloys van Velthoven en de in dienst getreden pastoraal medewerker Peter Pot, veranderde echter de stemming. Beide heren zagen het plan niet zitten en hebben zonder dat daar een bestuursbesluit van het parochiebestuur aan ten grondslag lag een notitie voor het Bisdom opgesteld waaruit blijkt dat het plan financieel niet past binnen de door het Bisdom gestelde randvoorwaarden. Op basis van deze informatie heeft het Bisdom aangegeven dat het plan niet kan worden uitgevoerd.

De ouders, die zich in de stichting Pastorij hebben georganiseerd zijn met name woest over het feit dat de in de brief van het Bisdom genoemde bedragen nooit met hen inhoudelijk zijn besproken en ook niet overeenkomen met de calculaties die door de architect zijn gemaakt. Ook hebben de heren Van Velthoven en Pot niet met de ouders willen overleggen hoe op een andere wijze wellicht een financiering mogelijk zou zijn. Deze handelwijze is schandelijk, laf en laakbaar en past absoluut niet bij een instituut als de kerk

Nu de stekker er zomaar uitgetrokken wordt zal de stichting én een andere naam gaan voeren én op zoek moeten naar een andere locatie voor hun kinderen. De deur van de pastorie is voor hun neus dichtgegooid; hopelijk zal er elders in Groesbeek een andere deur voor hun open gaan.