De heer Johan Bekhuis uit Kekerdom
De heer Johan Bekhuis uit Kekerdom Foto:

Koninklijke Onderscheiding

zes inwoners van gemeente Berg en Dal

BERG EN DAL – Burgemeester Slinkman van Berg en Dal heeft dinsdagmorgen zes inwoners uit de gemeente verrast. In het bijzijn van alleen huisgenoten heeft hij laten weten dat het Zijne Majesteit Koning Willem Alexander heeft behaagd hen koninklijk te onderscheiden. De partners van de gedecoreerden hebben de onderscheidingen opgespeld.


De heer Henk Coenen Groesbeek werd Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hij was van 2013 tot 15 april 2021 voorzitter van fanfare Jubilate Deo. Naast voorzitter was hij ook lid van de sponsorcommissie en muziekcommissie. Daarnaast was hij voorzitter van de beheers commissie van De Sleutel. Ook zat hij in de organisatie van de Bruukse Boerenbruiloft en carnavalsoptocht van de Breedeweg. Vanaf 1986 tot 2013 is hij voorzitter geweest van de ZLTO eerst afdeling Groesbeek en later Rijk van Nijmegen. Hij was ook lid van het dagelijks bestuur van Waterschap Rivierenland alsmede bestuurslid van Coberco, VION Food Group en de schattingscommissie van de Landinrichtingscommissie Groesbeek. Of het niet ophield is hij 7 jaar voorzitter geweest van de Raad van Commissarissen van Rabobank Groesbeek – Millingen aan de Rijn.


De heer Geert Verweij uit Ooij werd Lid in de Orde van Oranje Nassau
De heer Verweij doet sinds 1985 vrijwilligerswerk op het terrein van het kerkelijk leven. Zo is hij voorzitter van de torengroep, beheerder van het kerkhof en begeleider van uitvaarten. Tevens verzorgt hij rondleidingen in de kerk en verricht hand- en spandiensten. Van 1993 tot 2014 was hij bestuurslid bij de parochie van de H. Hubertus in Ooij, na de fusie ging hij zich inzetten voor de fusieparochie Maria ten Hemelopneming. Sinds 2006 is de heer Verweij vrijwilliger bij de Stevenskring van de Stevenskerk in Nijmegen. Daar helpt hij ook bij de opbouw en afbreken van de kerststal. Tevens verzorgt hij rondleidingen in de Stevenskerk met name aan basisschool leerlingen die deelnemen aan het project erfgoededucatie. In het verleden is de heer Verweij bestuurslid geweest van voetbalvereniging SVO Ooij en is mede organisator van de jaarlijkse dodenherdenking in Ooij.


De heer Ger Toonen uit Ooij is benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau. De heer Toonen is al jarenlang actief voor de voetballers en korfbalsters van SVO. Van 1980 tot 2009 was hij bestuurslid (2 jaar penningmeester, 19 jaar secretaris en 8 jaar voorzitter) van SVO voetbal. Hij heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de privatisering en verplaatsing van de sportaccommodatie. Vanaf 2009 was hij de voorzitter van de stichting Kempkes die de velden en het gebouw van SVO beheert en ter beschikking stelt aan de gebruikers SVO – voetbal en korfbal. Daarnaast was de heer Toonen grensrechter, barmedewerker en lid van het Oranjecomité.


De heer Brugman uit Leuthis benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. De heer Brugman is sinds 1978 actief voor de stichting Kakatoe. Deze stichting organiseert al jaren een jongerensoos, kindervakantie activiteiten en feesten voor tieners (LEF) en Polderpop. Van dit tweedaagse gratis festival Polderpop was de heer Brugman naast initiatiefnemer ook organisator. Ook is hij de grote initiator en drijvende kracht achter de Kakatoe, hij was secretaris, penningmeester, PR man, coördinator, programmeur en fondsenwerver. Daarnaast coördineert hij de maandelijkse oud papier inzameling in Leuth en Erlecom. Sinds 2018 is hij ook betrokken bij de Dorpsagenda Leuth.


De heer Johan Bekhuis uit Kekerdomis benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De heer Bekhuis was de man achter de ontwikkeling van het destijds onbekende natuurgebied Millingerwaard waar hij de vormgeving begeleidde. Hij gaf voorlichting en verzorgt rondleidingen. Hij ontwikkelde een struinrolstoel, waardoor ook mindervaliden het natuurgebied kunnen bezoeken. De heer Bekhuis is vrijwilliger bij Staatsbosbeheer en initiatiefnemer en uitvoerder van de jaarlijkse broedvogeltellingen in de regio Gelderse Poort. Daarnaast is hij voortdurend bezig geweest met (historisch) onderzoek naar feiten die te maken hebben met het natuur – en cultuur verleden van de streek. Ook is hij oprichter en kartrekker van de Werkgroep Historisch Kekerdom waar hij ook onderzoek deed naar de steenfabrieken in de streek. Hij doet ook onderzoek naar het voormalig kasteel Spaldrop, de executieplaats in Millingen en de Kloosterboerderij Stitshof. Hij initieerde het project ‘Het stenen tijdperk van Kekerdom' en organiseerde de themadag in 2018. Ook doet hij onderzoek naar de Tweede Wereldoorlog in het dorp, hieruit ontstond het project ‘Kekerdom in bange dagen' alsmede de herdenking van de evacuatie van een wandeltocht langs de toenmalige evacuatieroute. Daarnaast heeft de heer Bekhuis drie boeken geschreven over de oorlogsgeschiedenis van de streek en schreef diverse artikelen in het Millingse Jaarboek.


De heer Jan van Ophuizen uit Millingen aan de Rijn is benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau. De heer Van Ophuizen kreeg de onderscheiding voor al zijn verdiensten voor schuttersgenootschap Orde Eendracht en Vreugde (OEV). Van 1985 tot 1995 was hij bestuurslid van de schutterij. Sinds 1985 is hij ook voorzitter en actief medewerkend lid van de bouwcommissie. Bij alle verbouwingen in het schuttersgebouw was hij die het project leidde, de bouwtekeningen maakte de materialen en de mensen regelde en ook de werkzaamheden mee uitvoerde. Ook de reguliere onderhoudswerkzaamheden worden al jaren lang door Jan van Ophuizen uitgevoerd.

De heer Brugman uit Leuth
De heer Ger Toonen uit Ooij
De heer Jan van Ophuizen uit Millingen aan de Rijn
De heer Henk Coenen Groesbeek
De heer Geert Verweij uit Ooij