Ingezonden brief


Mijn Mening over gebruik pastorie door 6 jongvolwassenen

In De Gelderlander van 23 april en in het gemeentenieuws van 30 april jl staat dat het bisdom zes jong volwassenen in de kou zet en dat dit komt door het aanstellen van pastoor Aloys van Velthoven en de in dienst getreden pastoraal medewerker Peter Pot. Laat ik voorop stellen dat na drie jaar plannen maken het een grote domper is voor deze mensen en de verwachtingen niet waargemaakt kunnen worden.

De oorzaak ligt echter niet bij de nieuwe pastores maar bij Henk Janssen die al sinds 1 jan 2014 alle schriftelijke afspraken die bij de fusie (Bredeweg en dorp) met het oude en nieuwe bestuur zijn gemaakt niet nakomt. Er is geen beheerscommissie of financiƫle commissie. Bestuursleden zijn weggelopen omdat met Henk Janssen geen afspraken konden worden gemaakt en Henk Janssen alles zelf probeerde te regelen en toezeggingen deed zonder zijn parochianen of mede-bestuursleden behoorlijk te informeren en naar nu blijkt zonder goedkeuring bisdom.
Immers als het bisdom aan deze toezegging goedkeuring had gegeven was de parochie en de stichting niet in deze situatie geraakt!

In plaats van pastoraal werk te doen was Henk Janssen bezig met onroerend goed. De verkoop kerk op de Horst geeft wel aan hoe ongelukkig dat is gegaan. Het plan bed- en breakfast, hotelkamers enzovoort zijn allemaal mislukt en heeft altijd onvoldoende draagkracht gehad in de parochiegemeenschap. De pastorie is toentertijd gerenoveerd met de toestemming van het bisdom dat de pastorie voor de toekomst het pastoraalcentrum van de regio zou worden. Het is goed dat nu het bisdom zijn verantwoordelijkheid neemt en geen toestemming geeft voor een plan dat financieel niet is te verantwoorden en de pastorie blijft waarvoor deze is gebouwd namelijk huisvesting voor een pastor en pastoraal centrum.

Tom Weber