Van ‘Villa Agnes’ is geen afbeelding bekend, het lag verscholen achter hoge bomen. Dankzij een in 1945 gemaakte maquette van het ‘vooroorlogse’ dorpscentrum, kan een beeld van de situatie gevormd worden. Rechtsonder de spoorlijn, de spoorwegovergang Dorpsstaat en de plek van huidige gemeentehuis. Daartegenover staat het in 1828 gebouwde burgemeestershuis, waaromheen ooit de domaniale boomkwekerij ‘Het Kortgebieste’ lag,(foto: Archief Gerrie Driessen)
Van ‘Villa Agnes’ is geen afbeelding bekend, het lag verscholen achter hoge bomen. Dankzij een in 1945 gemaakte maquette van het ‘vooroorlogse’ dorpscentrum, kan een beeld van de situatie gevormd worden. Rechtsonder de spoorlijn, de spoorwegovergang Dorpsstaat en de plek van huidige gemeentehuis. Daartegenover staat het in 1828 gebouwde burgemeestershuis, waaromheen ooit de domaniale boomkwekerij ‘Het Kortgebieste’ lag,(foto: Archief Gerrie Driessen) Foto: Archief Gerrie Driessen

Het Kortgebietse; een

in vergetelheid geraakt toponiem

Groesbeek kent veel eeuwenoude benamingen voor stukken grond of erven In 1755 worden op de kaart van de Heerlijkheid Groesbeek ingetekend: Dries, Drul, Leppert, Stekkenberg. Grafwegen, Plak, Knods, Lubert, Nijerf en Herwesaal. Een wel heel bijzondere naam is het Kortgebietse, op welk perceel ook de domeinhoeve ‘de Kortgebietste Hof' lag.


Door Gerrie Driessen,

Heemkundekring Groesbeek


Vanaf 1787 woonde daar de schout (burgemeester) Johan Laeijendecker die na zijn overlijden in 1809 werd opgevolgd door zijn zoon Johan Jacob. In de hoeve was ook een tapperij gevestigd, want Johan Jacob was tevens ‘wijntapper’. In de gelagkamer werden de raadsvergaderingen gehouden, lagere rechtszaken afgehandeld en de akten van geboorte, huwelijk en overlijden opgemaakt. Omdat Laeijendecker ook als ‘boswachter’ vermeldt staat, was hij waarschijnlijk ook belast met het toezicht op de naastgelegen domaniale boomkwekerij ‘het Kortgebietste’. Daar werden in 1839: ‘eiken, beuken, lerchen (lariksen), berken, populieren heesters, gezaaide eikels, beuken en kastanjes’ gekweekt.

In 1828 ging de domeinhoeve ‘de Kortgebietste Hof" in vlammen op, evenals twaalf nabij gelegen huizen. Het herbouwde huis had in 1853 adres Dorp 16 en stond nog steeds op naam van burgemeester annex wijntapper Laeijendecker. Het huis werd later Villa Agnes genoemd en is uiteindelijk circa 1950 gesloopt. De daar toen aanlegde weg werd in 1956 Spoorlaan genoemd. De boomkwekerij was toen al lang opgeheven. De verkaveling van het grondstuk begon in circa 1870, toen de familie Den Doop er een bakkerij annex herberg liet bouwen. Nu is daar een restaurant en een cafetaria gevestigd. Voor meer informatie over deze voor het dorp eens zo belangrijke plek zie ‘Rampspoed te Groesbeek’ blz. 19 t/m 56 en 61 t/m 66.

Foto. Van ‘Villa Agnes’ is geen afbeelding bekend, het lag verscholen achter hoge bomen. Dankzij een in 1945 gemaakte maquette van het ‘vooroorlogse’ dorpscentrum, kan een beeld van de situatie gevormd worden. Rechtsonder de spoorlijn, de spoorwegovergang Dorpsstaat en de plek van huidige gemeentehuis. Daartegenover staat het in 1828 gebouwde burgemeestershuis, waaromheen ooit de domaniale boomkwekerij ‘Het Kortgebieste’ lag,