Kapelruïne St. Walrick - Overasselt. (foto: H. Joosten)
Kapelruïne St. Walrick - Overasselt. (foto: H. Joosten) Foto: H. Joosten

Nieuwe publicatie Erfgoedplatform Gemeente Heumen

Kloostergoederen in Overasselt

OVERASSELT - In het verleden bouwden veel kloosters grote bezittingen op in de vorm van boerderijen en landerijen. Het waren daarmee ook grootgrondbezitters.


De komst van Benedictijner kloosterlingen uit St. Valéry-sur-Somme (St. Walrick/Noord-Frankrijk) naar Overasselt is uniek te noemen. De Karolingische keizers schonken in de 9e of 10e eeuw het tiendrecht van Overasselt aan de abdij van St. Valéry. Deze belasting werd geïnd door een prior en enkele Franse broeders die zich in Overasselt vestigden. Het oude kerkje in het dorp en de kapelruïne van St. Walrick in het vennengebied stammen uit die tijd.


In de 13e eeuw volgde een tweede kloosterorde, de Cisterciënzerinnen van het klooster Graefenthal in Asperden bij Goch. Deze Duitse zusters lieten hun boerderijen beheren door een Cisterciënzer monnik die van tijd tot tijd naar Overasselt kwam. Met name komen de boerderijen De Poel en De Schuurgraaf (van St. Walrick) en De Munnikhof, Worsumsche Hof, Heidschen Hof en Ewijksche Hof (van Graefenthal) aan de orde.

Harrie Joosten, Kloostergoederen in Overasselt. Van de middeleeuwen tot heden. Erfgoedreeks 6, Erfgoedplatform Gemeente Heumen, 82 p., ISBN 978-90-825728-6-5, 2021, 17,50 euro. Te koop bij Lucy van Langen, Drogisterij en Kado, in Overasselt, en de ReadShop in Malden.