Don en Charlotte halen 120m2 stenen en 20m2 grind uit hun tuin. (foto: David van Haren)
Don en Charlotte halen 120m2 stenen en 20m2 grind uit hun tuin. (foto: David van Haren) Foto: David van Haren

Operatie Steenbreek: 'In versteende tuin kan ik mijn ei niet kwijt'

BREEDEWEG - Charlotte Ruijs (29) en haar vriend Don Kersten (33) vielen vorig jaar als een blok voor hun huis in Breedeweg. Maar die tuin… Rondom de woning lagen stenen, grind en kunstgras. Zoveel dat het niet lukte alles in één dag eruit te halen. Zelfs niet met hulp van vrienden en familie. De container die ze via Operatie Steenbreek lieten komen, was dan ook snel gevuld.


Charlotte Ruijs las in een artikel over de wateroverlast én verdroging in Breedeweg en de maatregelen die de gemeente Berg en Dal en Waterschap Rivierenland daartegen nemen. Bijvoorbeeld Operatie Steenbreek Breedeweg, met gratis tuinadvies en tegelophaaldienst voor inwoners die hun tuin willen vergroenen.


Extra planten

Dat ze met hun ontsteningsactie bijdragen aan de aanpak van wateroverlast, noemt Charlotte mooi meegenomen. “Voor ons is de gratis tegelophaaldienst vooral een steuntje in de rug om met het vrijgekomen budget nog wat extra planten neer te zetten. Ik wil een tuin waar ik lekker met mijn vingers in de grond kan zitten, waar vlinders, bijen en vogels zijn. Een tuin met steen, grind en kunstgras, daar kan ik mijn ei niet in kwijt.”


Enthousiast

Ze is enthousiast over de tegelophaaldienst van Operatie Steenbreek Breedeweg. “Het werkte heel makkelijk. Ik ben naar de website gegaan en heb vervolgens een mailtje gestuurd. Daar kwam vrij vlot een heel enthousiaste reactie op terug. Ik vind het een mooie campagne en denk echt dat het verschil kan maken voor Breedeweg. Ik raad het iedereen aan: laat deze kans die de gemeente biedt niet schieten!” (www.steenbreekbreedeweg.nl).