Nederlandse wijn met impact

GROESBEEK - In september 2017 opende het Nederlands Wijnbouwcentrum haar deuren met als doel om zoveel mogelijk mensen voor wie betaald werk niet vanzelfsprekend is passend werk te bieden of een leer-werktraject. Zij werken onder andere in de wijngaarden waar de druiven worden geteeld voor de biologische wijnen, die worden geproduceerd in een gasloos gebouw waar alleen stroom uit wind- en zonne-energie wordt gebruikt.


Het Nederlands Wijnbouwcentrum is een plek waar mensen elkaar ontmoeten met als onderliggend thema wijnbouw. Zo worden er wandelingen georganiseerd, rondleidingen, proeverijen en kunnen mensen zich een dag wijnboer wanen. Integratie en participatie van kwetsbare mensen is daar altijd onderdeel van. Daarom koopt het Nederlands Wijnbouwcentrum ook lokaal in bij sociaal ondernemers, want samen maken we nog meer impact.


Bij de opening was het doel om tenminste 45 mensen voor wie betaald werk niet vanzelfsprekend is passend werk of een passend leer-werktraject te bieden. Die doelstelling is inmiddels gerealiseerd en met het ontwikkelplan 'werken met trots' wil het Nederlands Wijnbouwcentrum doorgroeien naar 90 assistent-medewerkers in 2024. Voor de titel van het ontwikkelplan is gekozen omdat uit onderzoek blijkt dat mensen vooral heel trots zijn op hun werk bij het Nederlands Wijnbouwcentrum.