Erlecomsedam E.40 1928-1929 Familie Dekeling met rechts wed. Marie Arnts-Dekeling en haar vijf kinderen.
Erlecomsedam E.40 1928-1929 Familie Dekeling met rechts wed. Marie Arnts-Dekeling en haar vijf kinderen. Foto:

Drieluik over bewoners Ooijpolder

REGIO - Sinds dinsdag 6 juli bevat de bibliotheek van het Regionaal Archief Nijmegen aan de Mariënburg een bijzonder werk: drie digitale bestanden over de inwoners van de Ooijpolder in de jaren 1749, 1850 en 1940. Het grootste deel ervan is online te zien: https://regionaalarchiefnijmegen.nl/actueel/12-blog/319-drieluik-over-bewoners-van-de-ooijpolder


Acht jaar geleden kreeg Cea van Dillen-Jansen als cadeautje het boek ‘Kadastrale atlas Gelderland 1832: Ooy en Leuth’. Het lezen ervan zette haar aan tot het omvangrijke project dat ze nu heeft kunnen afsluiten. In het boek vond zij informatie over haar voorouders. Ze sloot zich aan bij de groepsleden van de Duffelt genealogie en dook in het regionale archief en in het Gelders Archief op zoek naar haar eigen familiegeschiedenis. Daarbij ontdekte zij, dat haar familie diepe wortels heeft op vele verschillende plekken in de Ooijpolder.

Tijdens die zoektocht raakte zij ook steeds meer in de ban van de ontwikkelingen die zich door de eeuwen heen in deze polder hebben voorgedaan. Haar studie beperkte zich al snel niet alleen meer tot haar voorouders maar zij nam uitdrukkelijk ook die andere bewoners van de Ooijpolder en hun woningen mee in haar onderzoek. 

Aan het begin van dit jaar was de klus geklaard en kon zij de Trilogie ‘Een Kijkje achter de voordeur’ 200 jaar inwoners Ooijpolder 1749-1850-1940 met ruim 800 pagina’s overdragen aan het Regionaal Archief Nijmegen dat haar werk daarna online heeft gezet. Het resultaat: een driedelig overzicht van alle families die Ooij, Erlecom en Persingen – per adres – bewoonden in 200 jaar tijd.

Per jaar/periode heeft ze een beschrijving gemaakt van de bewoners. Haar werk is verder voorzien van tabellen uit belangrijke bronnen, zoals doop-, trouw- en begraafboeken, die door Anton Peeters, lid van de Duffelt genealogie, zijn samengesteld . Bovendien mocht de schrijfster beschikken over honderden foto’s uit het omvangrijke archief van Wim Ebben. 

Kortom: een schat aan informatie voor iedereen die onderzoek doet naar familiegeschiedenis in de Ooijpolder.

De eerste twee delen (1749 en 1850) én het omvangrijke fotobestand (alleen op computer en laptop te openen) zijn in de digitale studiezaal van het archief te vinden en voor iedereen toegankelijk. Voor het laatste deel (1940-1955) moeten geïnteresseerden (jammer genoeg) lijfelijk de studiezaal bezoeken. Dit laatste in verband met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (wet op de privacy).