Uitslag der verkopingen. (foto: Archief Gerrie Driessen)
Uitslag der verkopingen. (foto: Archief Gerrie Driessen) Foto :Archief Gerrie Driessen

Huize Soeka Boemi - Tandjong Slamat - Kebon Melati en Poeloe Ambon in Groesbeek

Huize Soeka Boemi - Tandjong Slamat - Kebon Melati en Poeloe Ambon in Groesbeek. Deze opmerkelijke vier namen waren ooit te lezen op huizen in de Bossstraat en zijn een beknopte beschouwing waard. In het bijzonder omdat Huize Soeka Boemi in 1931 de bestemming parochiehuis kreeg.


Door Gerrie Driessen, 

Heemkundekring Groesbeek 


Op 3 juni 1931 werd er wegens een sterfgeval een veiling en verkoping gehouden van vier huizen aan de Bosstraat. De namen van de huizen doen vermoeden dat die eigendom waren van iemand die waarschijnlijk als koloniaal ambtenaar carrière gemaakt had in voormalig Ned. Indië. De uitslag der verkoping is gepubliceerd in de Nijmeegsche courant van 18 juni 1931 en hierbij afgedrukt. Koop 4, 5 en 6 staan op naam van de daar al langer wonende aannemer Jac. van Doorn, die waarschijnlijk ook gefungeerde als tussenpersoon voor de familie Johan Tillemans. Te lezen is verder dat huis Bosstraat 134 en de naastgelegen bouwgrond is verkocht aan J. Bons. De naam Bons en het tijdvak deed een lichtje op gaan. In de uitgave De Dukenburg en zijn bewoners, een verdwenen Groesbeekse buurtschap 1850 -1994 is op pg. 82 te lezen dat op 7 december 1930 hier een Don Boscostichting is opgericht. 

Een van de oprichters was Jac. Bons, voorzitter van de Boerenbond en lid van het kerkbestuur van de Cosmas en Damianus parochie. De stichting was begin 1931 naarstig op zoek naar een verenigingsgebouw, zodat de verkoop van het uit 1907 daterende pand op Bosstraat 134 zeer gelegen kwam. Vooral omdat het een ruim pand was. Tot 1906 stond daar Pension Paula, dat door brand verwoest werd. De geschiedenis hiervan is te lezen in Groesbeekse heelmeesters en gemeentegeneesheren 1813 -1974. pg. 38. Op pg. 25 wordt de naam J.J. Molenkamp genoemd als koper van bouwgrond en een welwaterput. Op een adreslijst staat pand A 134 (Soeka- Boemi) op naam van ene C.H.A.M. Schelkens. Het pand werd later het Tehuis K.J.V. (Katholieke Jongeren Vereniging). Na de oorlog kreeg het een woonbestemming en heeft het verschillende bewoners gehad. 

Tegenwoordig heeft het adres Bosstraat 7 en staat als no 53 op de Gemeentelijke Monumentenlijst. Voor meer info zie de website ‘Erfgoednetbergendal’ object: 010101, 0102047, 0504024 en 0504023.