Stichting Dementievriendelijk Berg en Dal opgericht

Algemeen

BERG EN DAL - Er wonen steeds meer mensen met een vorm van dementie in onze gemeente. Dit komt voornamelijk omdat mensen steeds ouder worden. Tegenwoordig wordt het woord dementie steeds meer vervangen door de term ‘mensen met geheugenstoornis’. Vaak komen daar ook karakter- of gedragsveranderingen bij.

In Nederland zijn er steeds meer gemeentes die dementievriendelijk willen zijn. Een dementievriendelijke gemeente stimuleert en faciliteert burgers, bedrijven en organisaties om zich actief in te zetten voor een dementievriendelijke samenleving. Een samenleving waar dementie geaccepteerd wordt en waarbij er geen taboe is op het hebben van een geheugenstoornis. Waarin mensen met dementie zo lang mogelijk zelfstandig boodschappen kunnen doen, naar hun vereniging kunnen blijven gaan en de bibliotheek of museum kunnen bezoeken. Waar mensen met dementie niet aan hun lot worden overgelaten als ze het even niet meer weten.

In de gemeente Berg en Dal is er ook besloten tot de oprichting van een stichting die zich in gaat zetten voor een dementievriendelijk gemeente. De stichting heeft als doel om de kennis over dementie breder te verspreiden zodat bij een breder publiek het bewustzijn van inclusie en dementievriendelijkheid wordt bevorderd. Men wil dit bereiken door het maken en uitgeven van publicaties, het organiseren van cursussen rond omgaan met dementie, mogelijkheden bekijken voor meerdere dementievriendelijke cafés en het leggen van verbindingen tussen bestaande en toekomstige initiatieven.

Voor vragen kan men terecht bij dementievriendelijkbend@gmail.com.