Gerben en Johanna voor hun zaak aan de Dorpsstraat in Groesbeek. (foto: Joop Verstraaten)
Gerben en Johanna voor hun zaak aan de Dorpsstraat in Groesbeek. (foto: Joop Verstraaten) Foto:Joop Verstraaten

'Groesbekers houden van

Hollandse Nieuwe'

GROESBEEK - Het is deze maand tien jaar geleden dat Gerben en Johanna Post aan de Dorpsstraat in Groesbeek Urker Visspecialiteiten begonnen en niet zonder succes. 


In de begin jaren haalde Gerben al zijn verse vis dagelijks vanuit Urk naar Groesbeek want Urk heeft nog steeds de grootste vissersvloot van Nederland, aldus de geboren en getogen Urker. Gerben mocht als 17-jarige jongen een dagje meewerken in een viswinkel in Nijmegen die ook eigendom was van een inwoner uit Urk. Dat dagje werd zeven jaar. Zijn toenmalige werkgever nam een viszaak in Groesbeek over. "Ik had het voorrecht om daar aan de slag te gaan", weet Gerben zich nog als de dag van vandaag te herinneren. "Ik kreeg al snel de kans om de zaak in Groesbeek over te nemen, nu tien jaar geleden. Sinds mijn echtgenote en ik in Groesbeek gingen wonen – nu achter de zaak – laten we de vis uit Urk bezorgen dat scheelt mij 150 kilometer per dag."


Urker visspecialiteiten staat bekend om zijn goede vis en zijn Hollandse Nieuwe maar dat was dit jaar een hele kunst. "Het is slecht weer geweest met weinig zonlicht. Daardoor zit er in het water weinig plankton, dat is wat de haring eet en waar ze vet van worden. Gelukkig heb ik een grote partij haringen aan de haak kunnen slaan met de eisen waar een goede haring aan moet voldoen." In Groesbeek zijn nog steeds de vrijdag en zaterdag de visdagen. Onlangs is de viswinkel opgesierd door een nieuwe vitrine waar de visdelicatessen nog meer tot hun recht komen. Wij zijn van Groesbeek gaan houden", laten Gerben en Johanna weten, die inmiddels ook een dochtertje hebben gekregen.