Herman op zijn gouden camping. (foto: Joop Verstraaten)
Herman op zijn gouden camping. (foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

Gouden camping Den Heuvel

aan de Wylerbaan in Groesbeek

GROESBEEK – Camping Den Heuvel bij landgoed Den Heuvel aan de Wylerbaan in Groesbeek bestaat vijftig jaar. De huidige broers Herman en Jan Willem Daamen hebben het landgoed en de camping van vader Johan overgenomen.


Vader Johan heeft zich vijftigjaar geleden aangemeld bij de SVR (Stichting Vrije Recreatie – kamperen bij de boer). "Wij waren toen de vijfde Boerencamping van Nederland", weet Herman zich nog te herinneren. Toentertijd had de SVR nog weinig leden en kwamen de kampeerders mondjesmaat met de tent kamperen tussen de Elstar appelboomgaard. Die mensen kickten erop om bij de boer te kunnen kamperen.

De provincie Gelderland heeft vijftig jaar geleden vergunning verleend. "Tegenwoordig doet de gemeente dat", aldus Herman. Groesbeek werd toen al door veel toeristen bezocht, veel van hen waren dagjesmensen, die later terug kwamen voor een langere vakantie. Zo’n 30 jaar geleden begon de camping pas goed te lopen, vooral door wat oudere campinggasten, later ook door jongere gezinnen met kinderen. Om die reden hebben zij de speeltuin voor de kinderen uitgebreid. De kampeerders hebben mooie plekken tussen de appelboomgaard. 


"Wij hebben ze bij aankomst laten weten dat ze zo weinig mogelijk appels eten en dat het vooral niet de bedoeling is om er appelmoes van te maken , en dat gebeurt ook niet", aldus Herman. "Sommige campinggasten helpen ons mee met het plukken van appels, pruimen en kersen voor de rest hebben wij akkerbouw."

De gasten hebben zowel Herman en Jan Willem verrast met een feestje op de camping. In Groesbeek en omgeving is voor de gasten van alles te beleven zoals natuurschoon en wat dacht je van de musea die Berg en Dal rijk is. De campinggasten moeten lid zijn van de SVR; zijn ze dat niet en willen ze blijven dan maken wij ze lid voor tien euro per jaar. Wat belangrijk is, is dat de gasten allen weer tevreden huiswaarts keren.