Gezichten van dementie in Historische kerk Groesbeek

GROESBEEK - In september rond Wereld Alzheimer Dag komt de tentoonstelling 'Gezichten van dementie' naar de Historische kerk in Groesbeek. 


Gezichten van dementie is een project van kunstenaar Herman van Hoogdalem en journalist/schrijver/filmer Gijs Wanders. Ze bestaat uit geschilderde portretten van mensen met dementie door Herman en gefilmde portretten van hun dierbaren door Gijs. De expositie met 2.40 meter hoge aquarellen en vijf-minuten films trekt veel publiek, zowel in Nederland als over de grens. 

Op zondag 12 september wordt de expositie geopend door een ervaringsdeskundige en zijn mantelzorger. Tijdens de expositie zullen diverse activiteiten rond het thema dementie worden gehouden. Zowel onderwijsinstellingen als de zorgsector worden erbij betrokken. Initiatiefnemer is de Regio Nijmegen van Alzheimer Nederland. Zij is verheugd met de komst van de tentoonstelling.


De expositie is vanaf woensdag 15 - woensdag 22 september dagelijks van 13.30 tot 16.30 geopend voor professionals en publiek. De historische kerk aan de Kerkstraat in het centrum van Groesbeek is goed te bereiken, er is gratis parkeergelegenheid.


Herman van Hoogdalem en Gijs Wanders verbinden hun eigen ervaring aan Gezichten van dementie. Het project begon als postuum eerbetoon aan de moeder van Herman die dement was toen zij overleed, en leidde via diverse families uiteindelijk naar de vader van Gijs, die ook werd getroffen door dementie. Hij overleed in januari 2017.
Gezichten van dementie brengt het actuele onderwerp dementie op een unieke manier onder de aandacht. De impact van de ziekte wordt duidelijk aan de hand van de indringend geschilderde portretten en de intieme verhalen erachter. Getoond wordt wat dementie met mensen doet, wat er gebeurt tussen de geschilderde hoofdpersonen en hun gefilmde geliefden: het verdriet, de wanhoop, de onthechting, de berusting, de ontroering.
De aquarellen en korte films maken veel los, mensen ervaren herkenning en daarmee erkenning, delen emoties en gaan met elkaar in gesprek. Zo willen de beide makers een bijdrage leveren aan een dementievriendelijker samenleving.
De opening is op zondag 12 september van 14.00 tot 16.30 uur.