Voorbeeld van een foto van 100 jaar geleden. (foto: Erven Van der Veen)
Voorbeeld van een foto van 100 jaar geleden. (foto: Erven Van der Veen) Foto: Erven Van der Veen

Photograhie Studio, op de foto zoals 100 jaar geleden

MILLINGEN - Tijdens de Kunst- en Cultuurroute van Kunstcollectief Gelderse Poort op 11 en 12 september kun je je door Wilma van der Veen laten vereeuwigen zoals je (over)grootouders dat deden in een decor van het rivierenlandschap .

Wilma is fotografe. Zij legt geschiedenissen vast in woord en beeld met camera en pen en penseel. Wilma is schippersdochter en in haar werk neemt de rivier een belangrijke plek in.

“In het fotoarchief van mijn ouders vond ik een foto van mijn grootvader en zijn broer. Zij waren beiden schipper en zullen toentertijd met plezier gekozen hebben voor de foto in een roeibootje met op de achtergrond een nostalgisch landschap.
Rond 1900 had alleen een fotograaf een camera. Je ging naar een fotostudio voor een portretfoto. Dat was een bijzondere gebeurtenis. Je liet een ‘Carte de visite’ maken voor het familie-album. De foto’s uit die tijd fascineren me: je moest lange tijd stilstaan of zitten om een scherpe foto te krijgen. Dat zie je in de concentratie waarmee mensen poseren, de ernst op hun gezichten. Als achtergrond werd vaak een geschilderd decor gebruikt, bijvoorbeeld een romantisch landschap of de entree van een voornaam landhuis, in de traditie van de schilderkunst van de 19e eeuw.”

Op 11 en 12 september tussen 11.00 en 17.00 in de tijdelijke fotostudio bij Atelier Marjolijn Rigtering, Zalmstraat 22, Millingen aan de Rijn. Meer informatie staat op: bewogenbeeld.nl