La Fabrique de la Démocrati kbs belvue. (foto: Frank Toussaint)
La Fabrique de la Démocrati kbs belvue. (foto: Frank Toussaint) Foto: Frank Toussaint

(1) Titel Beleef het Verhaal van Oorlog en Vrijheid zonder Grenzen

Tekst

In het prachtige groene en heuvelachtige landschap van Groesbeek ligt het Vrijheidsmuseum. Het museum ligt dicht bij Duitsland en midden in het gebied van twee van de belangrijkste operaties aan het Westfront tijdens WO2: Market Garden en Veritable. Beide operaties hadden grote gevolgen voor het verdere verloop van de oorlog in het Duits-Nederlandse grensgebied en de rest van Europa. Het Vrijheidsmuseum vertelt op deze unieke plek het Verhaal van Oorlog en Vrijheid zonder Grenzen toen en nu. 

De rode draad in de vaste expositie is het thema ‘Vrijheid’. Bekijk vanuit verschillende perspectieven de menselijke dilemma’s en onbekende verhalen van burgers en soldaten tijdens de oorlog. Er is nooit één verhaal. En daarbij komen vragen op als: wat zie jíj als je naar de geschiedenis kijkt en hoe zou jíj gehandeld hebben? Speciale aandacht is er voor de ontwikkelingen in zowel Nederland als Duitsland, in samenhang met Europa en de gebeurtenissen op het wereldtoneel. 

Het Vrijheidsmuseum geeft een nieuwe en boeiende kijk op de geschiedenis, vol verrassingen, interactiviteit en beleving. De vele authentieke voorwerpen, documenten en persoonlijke verhalen brengen het verleden heel dichtbij. Ervaar hoe het is om in een schuilkelder te zitten, neem plaats bij de dynamische maquette over Operatie Market Garden of laat een boodschap achter op de krijtwand van het Vrijheidsplein. 

Let op: entreekaarten voor het Vrijheidsmuseum zijn momenteel alleen online te verkrijgen via tickets.vrijheidsmuseum.nl.

Vrijheidsmuseum, Wylerbaan 4, 6561 KR, Groesbeek. 

Tel. +31 (0)24-3974404; welkom@vrijheidsmuseum.nl: www.vrijheidsmuseum.nl

Hierbij graag de volgende foto plaatsen:

         

(2) Titel
Expositie ‘De Democratiefabriek’

In het Vrijheidsmuseum is t/m 31 oktober 2021 de nieuwe tijdelijke tentoonstelling ‘De Democratiefabriek’ te zien!

Dit is een interactieve tentoonstelling vol machines, apparaten en gereedschappen, waarin kinderen en jongeren met elkaar of met hun gezin democratie onderzoeken en oefenen. In de expositie gebruik je je hoofd, hart en handen. Grote thema’s zoals conflicten, macht, vrijheid, pesten, gelijkheid en democratie komen aan bod. Kinderen en jongeren worden uitgedaagd om zelf bij te dragen aan het samenleven in vrede en vrijheid. Gaandeweg ontdekken bezoekers dat de tentoonstelling eigenlijk over henzelf gaat en de idealen en waarden die ze zelf hebben. 

‘De Democratiefabriek’ is ontwikkeld door de Stichting Vredeseducatie.

Let op: entreekaarten voor het Vrijheidsmuseum zijn momenteel alleen online te verkrijgen via tickets.vrijheidsmuseum.nl.

Vrijheidsmuseum, Wylerbaan 4, 6561 KR, Groesbeek. 

Tel. +31 (0)24-3974404; welkom@vrijheidsmuseum.nl: www.vrijheidsmuseum.nl

Hierbij graag de volgende foto plaatsen:

(3) Titel

Het Vrijheidsmuseum is op zoek naar vrijwilligers

Het Vrijheidsmuseum is op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Mensen die zich graag willen inzetten om een steentje bij te dragen aan het museum en de boodschap die we uitdragen.

Het Vrijheidsmuseum is een historisch educatief museum dat voor jong en oud het grensoverschrijdende en multiperspectieve verhaal vertelt van Oorlog en Vrijheid zonder Grenzen. Centraal staat de Tweede Wereldoorlog, in samenhang met de geschiedenis van de 20e eeuw én de actualiteit. Momenteel zijn we op zoek naar nieuwe collega’s voor het secretariaat, het museumcafé, de entree/winkel en het tuinonderhoud. Ben jij flexibel, klantvriendelijk, enthousiast en kun je goed zelfstandig werken, meld je dan aan!

Meer informatie over de vacatures is te vinden op onze website: www.vrijheidsmuseum.nl/over-het-museum/werken-bij. Het museum biedt een plezierige werksfeer, een professioneel opleidingstraject, een reiskostenvergoeding en een collectieve ongevallen- en aansprakelijkheidsverzekering. Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij de Coördinator Personeelszaken, mevrouw Karen van Gelder, via hr.vrijheidsmuseum@gmail.com.

Vrijheidsmuseum, Wylerbaan 4, 6561 KR, Groesbeek. 

Tel. +31 (0)24-3974404; welkom@vrijheidsmuseum.nl: www.vrijheidsmuseum.nl

Hierbij graag de volgende foto’s plaatsen:

        

Groesbeek, interieur bevrijdingsmuseum. (foto: Bevrijdingsmuseum/ Flip Franssen)
(foto: Rein Jansma)